Geçen haftaki yazımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz

Ramazan Orucu Hicri ay olarak aynı ayda (Ramazan ayında) olmasına karşılık, Miladi ayların hepsini, her yıl 10 gün önce gelerek gezer ve bir turu 33 yılda tamamlar.

Hac ise her yıl için önceden belirlenip, ilam edilerek (bilgilendirilerek); Miladi olarak tüm insanların en uygun Miladi ayda Hac yapılabilmesi için, Ramazan Orucuna benzer şekilde ama simetrik olarak, tüm Hicri ayları gezmiş olur ve 33 yılda bir aynı Hicri ayın aynı günlerine denk gelir.

Nekre/belirsiz ve tekil değil, çoğul gelmesinin hikmeti bu olmalıdır. Arapça dil kuralı gereği, çoğul olduğu için en az 3 (kesret ise en az 10) ay olması gerekir. Hac esasında bir gündür. Hac; Arefe günü Arafat’ta bulunmadır, farz olan budur. Peygamber de, “Hac, Arafat’tır” demiştir. Öyleyse sadece bir gün olan bu zaman, nasıl “belirsiz aylar” olabilecektir? Bence bu da, Hac gününün ancak bütün ayları gezmesi ile olabilir. Yapılacak konuşma ve görüşmeler en az 3 aya yayılır ve oluşan ortak mutabakatlar Arafat’ta ilan edilir. Sonra Adem’in çocukları olarak hep beraber Kabe tavaf edilir, diğer “şaâirillah/Allah’ın işaretleri” olan yerler ziyaret edilir.

Hac insanlık/nas kurultayıdır. Allah’a inanmayanlar da dahil olmak üzere, tüm insanlığın katıldığı, tüm insanlığı ilgilendiren konuların görüşüldüğü ve her yıl için yeniden ilan edilen bir toplantıdır. “fezkurullah/vezkurullah/Allah’ı zikredin, anın” emirleri gereğince, bu toplantılarda hem sosyal, hem de ekonomik konular görüşülür, tartışılır, seminer ve sempozyumlar/bilgi şölenleri yapılır ve Arafat meydanında canlı yayınlarla tüm dünyaya duyurulur. İnsanlığı ilgilendiren bu konuların ciddiyetine ve katılımcıların çokluğu ve çeşitliliğine binaen hacda sıkı kurallar vaz edilmiştir.

Sosyolojik olarak düşündüğümüzde Allah’ı zikretmek; bucak seviyesinde bucağın meselelerini, il seviyesinde ilin meselelerini, devlet seviyesinde devletin meselelerini, insanlık için ise tüm insanlığın ortak sorunlarını görüşmek, aralarında fikir, hizmet ve mal alışverişinde bulunmak demektir. Bucak, il ve Devletlerin tüzel kişiliği ve bunun sonucunda başkanları var iken, insanlığın tüzel kişiliği yoktur ve sadece “genel sekreter” düzeyinde temsil edilir ve hizmet birimi olarak örgütlenir.

Birleşmiş milletler cemiyeti New York’ta değil, Mekke’de bulunacaktır. Orada insanlar için kurulmuş ilk ev vardır. Hz. İbrahim ve Oğlu İsmail onu onarırlarken, sıfırdan yapmamışlar, “kavaidinin/temellerinin” üzerinde yükseltmişlerdir. Demek ki temeli daha önce atılmıştır. Onu temelini atan da, Yeryüzündeki tüm insanların ortak ceddi olan Hz. Adem ve ona yardım eden çocuklarıdır.

Ümm-ül Kura/karyelerin anası, Mekke’dir. Karye; yerleşilen, devamlı kalınan yer olarak anlaşılmasına karşılık, karye ile kuran kelimesi akrabadır. Okuma, kitaplaşma, yasalaşma burada olmaktadır. Sözler, buralarda yazılı hale gelmekte, okuma ve yazma bu seviyede başlamaktadır. İnsanlığı ilgilendiren yazılar da buradan çıkacaktır, bu şehir buna layıktır. Bu onur başka bir şehrin olamaz.

Mekke ve Medine kralların, Kudüs de Siyonistlerin, tahakkümünden kurtulacaktır. Mekke; bütün insanların, Kudüs; Yahudi, Hristiyan ve Müslümanların (kendilerine kitap verilenlerin), Medine ise Muhammedîlerin kenti olacaktır. Mekke’nin Hac usulü Kuran’da belirtilmiştir, müçtehitler tüm insanlığa uygun yeni içtihatlar yapacaklardır. Onların icmâsı Mekke’nin kamu hukuku haline gelecektir. Kudüs’ün ziyaret usulünü de 3 dinin mensupları olarak İbrahimîler ortaya koyacaktır. Suudiler Hz. Muhammed onların ırkından olduğu için, sadece Medine’nin ziyaret usullerini düzenleyebilirler. İstanbul da benzer şekilde Hristiyan ve Müslümanların ortak şehri yapılabilir.

Yaklaşan Hac mevsimi dolayısıyla konuyu görüşlerinize açmak istedim.

Son olarak dini konulardan oluşan yazılarıma burada son vereceğim sizlerle geçen bu zaman diliminde sürçü lisan etmişsek affola.

İyi günler