Denizli’de vatandaşların yemek yeme alışkanlıkları hakkına bilgiler veren Diyetisyen Cansu Çatal, kişinin olumsuz duygularını azaltmak için yemek yediğini belirtti. Çatal, duyguların tüketilen yiyeceğin miktarı ve türü üzerindeki etkisi hakkındaki bilgilerini Genç Çivril Gazetesi ile paylaştı

“Mutsuzken Az Mı Yemek Yersiniz?

Duygu uyumlu yeme kavramı olumlu duyguların yeme dürtüsü ve zevkini artırdığını, olumsuz duyguların ise azalttığını biliyoruz diyen Diyetisyen Cansu Çatal: “Yapılan çalışmalarda, sürekli duygusal sıkıntı yaşayan bireylerin, özellikle depresyon durumunda, tatlı karbonhidrat/yağ içeriği yüksek besinleri tercih ettikleri görülmüştür. Yeme isteklerinin duygusal yeme davranışı ile ilgili olduğu ve özellikle kadınlarda karbonhidrat tercih edilmesinde; gerginlik, depresyon, yorgunluk, paronoid düşünce ve obsesif-kompulsif düşünceler gibi çeşitli ruh halleri ile birlikte psikiyatrik semptomların etkili olduğu gösterilmiştir.” Dedi.

 Hormonlar Yemek Yemeyi Tetikliyor!

Menstrüel dönemde hormonlardaki dalgalanmalar tıkınırcasına yeme ve duygusal yeme riskinde artışa yol ar diyen Çatal : “ Progesteron yokluğunda östrojen hormonu, gıda alımını ve duygusal yeme durumunu azaltır. Fakat progesteron hormonundaki artış östrojenin koruyucu etkisini bastırarak tıkınırcasına yeme ve duygusal yeme artışına sebep olabilir. Genellikle can sıkıntısı, depresyon ve tükenmişlik sırasında gıda alımı daha yüksek; korku, gerginlik ve ağrı sırasında daha azdır. Olumlu duygular sırasında sağlıklı yiyecekler tercih edilirken, olumsuz duygular sırasında sağlıksız atıştırmalıkları tüketme eğilimi daha fazla görülür” dedi.

Duygusal Yeme Davranışı Ve Obezite İlişkisi Nedir?

Yazın en çok bunları yiyin: Uzmanlar listeyi paylaştı Yazın en çok bunları yiyin: Uzmanlar listeyi paylaştı

 Duygusal yeme daha ileri boyutta yeme bağımlılığı veya tıkınırcasına yeme bozukluğuna yol açabilir diyen Diyetisyen Çatal: “Birçok obezite hastasının duygusal beslenme alışkanlıkları vardır. Obezite tedavisinde davranış değişikliği sağlanması önemlidir. Bu yüzden obezite tedavisinde sadece beslenme ve diyet programlarının düzenlenmesi değil; hastanın nasıl, neden, ne yediğinin araştırılması oldukça önem taşır. Beslenme davranışının ölçülüp değerlendirilmesi ve buna göre değişimlerde bulunmak çok daha yararlı olacaktır.” dedi. Çatal sözlerine : “Farkındalıkla yeme ve farkındalık meditasyonları duygusal yeme tedavisinde faydalıdır. Duygusal yemeden kurtulmanın en önemli yolu duygusal farkındalığı arttırmak; açlık sinyallerini ve vücudun verdiği tepkileri dinlemek, besin ve duygu günlüğü tutmak ve farkındalıkla beslenmeyi öğrenmektir.” diye devam etti.