İnegöl Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Dipsizgöl'de eskiden yapılan ancak zamanla unutulan gelenek, 4 yıldır yeniden hayata geçirildi. Erkeklere evden dışarı adım atmanın yasak olduğu mahalle, tamamen kadınlar ve çocukların kullanımına bırakılıyor. Mahalledeki kadınlar, çocuklarıyla kahvehaneye gidip çay, kahve içiyor, meydanda dilediği gibi vakit geçiriyor. Erkekler ise "yasak" olduğu için evlerinden dışarı çıkamıyorlar.

Inegöl

Yılda bir günlüğüne rollerin değiştiği mahalleyi ziyaret eden İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 800 nüfuslu Dipsizgöl’ün ilgi gören geleneği hakkında bilgi aldı. Geleneklerin devam etmesi gerektiğini belirten Taban, "Hanımefendilerin hayatımızdaki rolü ortada. Kadınlar evde, işte, sosyal hayatta, her alanda varlar. Kırsalda da kadınların rolü çok kıymetli. Bugün de burada bir rol, mekan değişimi yapılıyor. Beyler ortalıkta yoklar. Hanımefendiler kahvedeler, meydandalar. Burada roller değişti, mekanlar değişti ve herkes bir empati kurarak hayatı yeniden anlamlandırıyor." ifadelerinde bulundu. Mahalle muhtarı Levent Aslan da, 4 yıl önce yeniden hayata geçirdikleri geleneği gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirtti.

Inegöl2

Gelenek, TÜBİTAK Projesine Dönüştü!

Gelenek, İnegöl Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sıla Yavuz'un, felsefe grubu öğretmeni Pınar Yıldız'a anlatmasıyla "Kıraat-Anne" adlı TÜBİTAK projesine dönüştürüldü. Proje, TÜBİTAK'ın 4-7 Mart'ta Eskişehir'de düzenlenecek bölge finallerinde değerlendirilecek.

Anneannesi bu köyde yaşadığı için gelenekten haberdar olduğunu aktaran Sıla Yavuz, "Daha detaylı araştırdığımızda aslında bu geleneğin kadınları ne kadar mutlu ettiğini, aidiyet duygularının artığını ve aynı zamanda karı koca ilişkilerinde eşitliği görmenin avantaj sağladığını fark ettik." ifadesini kullandı.

Inegöl4

Öğretmen Pınar Yıldız ise şunları kaydetti:

"Herkes birbirinin yerine empati kurabiliyor böylelikle. Öğrencimizin hazırladığı bu proje, TÜBİTAK tarafından da kıymet verilen bir proje oldu. Şimdi panelde ikinci aşamada İnegöl'ü temsil edeceğiz bu projeyle."

Denizli’de Belediyeye Personel Alımı Yapılacak! Denizli’de Belediyeye Personel Alımı Yapılacak!

Yıldız, bu konunun kamuoyunda yankı uyandırmasıyla Dipsizgöl Mahallesi'nin merak edileceğini belirterek, "Köye ziyaretler yapılacak. Ekonomik döngü sağlanacak. Kadınlar evde yaptıkları ürünleri, örgüleri, endemik bitkileri satışa sunabilecek. Bu yönüyle de bizi heyecanlandıran bir proje." dedi.

Inegöl1

Editör: Ali İhsan Sivrikaya