Sigara tüketimi, kişinin kendisi ve çevresi için birçok hasara yol açtığı biliniyor. Sigarayı bırakma, azaltma vs. gibi yollar için son zamanlarda popüler olan elektronik sigaraların kullanımı ise sigara tüketimi kadar zarar veriyor. Hasar kişiler özelinde öyle bir boyutta ki, akciğerlerde doğrudan elektronik sigara kullanımına bağlı hasara yol açan yeni bir solunum hastalığı tespit edildi. Tanımlanan bu yeni hastalığa  "E-cigarette and Vaping use Associated Lung Injury ( EVALI)" adı verildi.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla verdiği röportajda, sigara nedeniyle dünyada her yıl 8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Elektronik Sigara Tüketenler Yüzünden Yeni Bir Hastalık Ortaya Çıktı

Hastalarda ortaya çıkan tüm kanser türlerinin %30'undan sigara kullanımının sorumlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akçay, sigara kullanımının Covid-19 gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanma oranını arttırdığını da belirterek "Ülkemizde tütün kullanımı nedeniyle günde 250 kişi ölüyor." dedi.

Akçay, Dünya Sağlık Örgütü'nün, Avrupa Tütün Kullanım Davranış Raporu'na göre, "Başta akciğer kanseri olmak üzere KOAH, hipertansiyon ve damar sertliği gibi kalp ve damar hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, diyabet, idrar yolu hastalıkları, beyin fonksiyon bozuklukları, unutkanlık, göz tansiyonu ve bazı cilt hastalıkları sigara içenlerde içmeyenlere göre daha fazla görülüyor. Tütün ürünleri kullanımı hem kadın hem erkeklerde üreme sistemi bozukluklarına yol açabiliyor. Gebeliğin güçleşmesinin yanında gebelik oluşmuşsa kadınların düşük yapmasına, küçük ve erken bebek veya ölü doğumlara da neden olabiliyor." açıklamasında bulundu.

Elektronik Sigara Tüketenler Yüzünden Yeni Bir Hastalık Ortaya Çıktı

Elektronik Sigara Hilesi ile Gençlere ve Çocuklara Nikotin Bağımlılığı Yaratılıyor!

Son yıllarda "zararı azaltılmış ürün" niteliği ile piyasaya sürülen elektronik sigaraların tamamen bir pazarlama hilesi yöntemi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şule Akçay, bu yöntem ile çocukların ve gençlerin de "sigaradan farklı" olduğu yalanına inandırılarak nikotin bağımlılığına çekilmeye başlandığı uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Akçay,"Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün sağlığa kesinlikle zararlı. Elektronik sigaraların dumanının su buharı olduğu iddiası kesinlikle yanlış. Elektronik sigara, içinde nikotin ve tatlandırıcı bulunan kimyasal sıvıları, pilli ısıtma sistemi reaksiyonuyla kimyasal bir aerosole dönüştüren bir ürün. Çocuk ve gençlerin dikkatini çekmek üzere tasarlanmış 16 bini aşkın yapay bileşen var. Bunlar aynen mentollü sigaralar gibi özellikle yaşı küçük kişileri özendirmeyi amaçlıyor. Elektronik sigaranın ve ısıtılmış tütün ürünlerinin sigara bırakmakta kullanılması gibi bir şey asla söz konusu değil." dedi. Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin sigaradan farksız olarak sağlık riskleri yarattığının altını çizdi.

Elektronik sigara kullanımının kanserler, zatürre, astım, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra aniden ortaya çıkan yeni bir akut hasara yol açtığı da tespit edildi. Sadece iç organlara verilen zarardan değil, fiziksel zararlardan da bahseden profesör doktor, "Isıtılmış tütün ürünleri olduğundan bataryanın patlaması halinde el, ağız ve yüzde yanıklara, sıvının içindeki yağlı bileşenler de akciğer hasarına neden oluyor. Sadece elektronik sigara tüketen kişilerde ortaya çıkan yeni bir hastalık tanımlandı. Bu hastalığın ismi de elektronik sigara ilişkili akciğer hasarı 'EVALI' olarak isimlendirildi. Bu hastalık, sadece elektronik sigara tüketirken kişide oluşan akut akciğer hasarı. Yani elektronik sigara, kronik yan etkilerinin yanı sıra akut sağlık sorunlarına yol açıyor." dedi.

EVALI Görülen İlk Vaka 17 Yaşındaki Bir Çocuk!

EVALI, 17 yaşında bir Amerikalı öğrenci, akut solunum yetmezliği ile hastaneye başvuruyor ve her iki akciğerinde yaygın zatürre saptanıyor. Öykü derinleştirildiğinde yakın zamanda elektronik sigara tükettiği öğreniliyor. Birçok hastalık elendiğinde elektronik sigarayla gelişen bir hastalık olduğu anlaşılıyor ve EVALI ismiyle bir hastalık olarak tanımlanıyor." bilgilerini vererek, doktorların artık muayenelerde sigara öyküsü dışında elektronik sigara öyküsünün olup olmadığını sorduklarını da bildirdi.

Denizlili Astsubaylar Seçimini Yaptı Denizlili Astsubaylar Seçimini Yaptı
Editör: Haber Merkezi