Şarjınız Hemen Bitiyor Mu? Artık Akıllı Telefonlar Haftada 1 Şarj Edilecek Şarjınız Hemen Bitiyor Mu? Artık Akıllı Telefonlar Haftada 1 Şarj Edilecek

İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte bilgisayarlar başta olmak üzere pek çok teknolojik cihaz daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bilgisayarlar hayatımızın her alanında görmek mümkün. Gerek iş hayatında gerekse günlük yaşamda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarların verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı donanımlara ihtiyacı vardır. Bu donanımlardan biri ekran kartıdır. Bilgisayar sistemini meydana getiren birçok önemli bileşen vardır. Bu bileşenler arasında sabit disk, bellek, klavye, monitör, ses kartı, işlemci, fare, kasa gibi pek çok bileşen yer almaktadır. Bu bileşenler dışında ekran kartı denilen bir donanım parçası da mevcuttur. Ekran kartı olmadan PC çalışır mı konusu bu noktada önem kazanmaktadır. Monitör ile işlemci arasında bulunan bu kart, bilgisayar sistemlerinin olmazsa olmaz donanım parçalarından biri olarak bilinmektedir.

Ekran Kartı Olmadan Bilgisayar Çalışır Mı?

Ekran kartı isminden de anlaşılabileceği gibi görüntüyle ilgilidir. Bu bileşen bilgisayar sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biridir. Cihazlara görüntü verme özelliğini taşıyan bu kartlar, özellikle oyun oynarken görsel çıktının meydana gelmesini sağlamaktadır. Bilgisayarlarda grafikleri işleyen bu bileşen aynı zamanda cihazdaki komutların ekrana gelmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Ekran kartları bilgisayar sisteminin sabit disk, RAM gibi diğer donanım parçalarından aldıkları görüntüyü ekrana vermektedir. Ekran kartı olmadan bilgisayarlardan tam olarak verim alınabilmesi söz konusu değildir. Özellikle ekran kartıyla birlikte ana kartta veya işlemci bileşeni içerisinde dâhili grafik birimi yoksa bilgisayarlar hiçbir şekilde çalışmamaktadır. Ancak ekran kartı olmamasına rağmen işlemcide ya da ana kart bünyesinde grafik birimi varsa o zaman cihazdan görüntü gelebilir. Bu durum bilgisayar üzerinden yapılacak olan basit işlemler için geçerlidir. Yüksek kaliteye sahip ekran kartına ihtiyaç duyulan işlemlerde ise yeterli performansın alınması mümkün olmamaktadır. Ekran kartı olmadan yüksek performans gerektiren oyun türlerinin oynanabilmesi mümkün değildir. Bazı bağımsız oyunlar, metin tabanlı oyunlar ekran kartı olmadan oynanabilir. Ancak bunun için de işlemci parçasında grafik biriminin olması gerekmektedir. Genel olarak oyunların ekran kartı ihtiyacı oyun çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Bazı basit olarak nitelendirilen oyunların oynanabilmesi için ekran kartına gereksinim duyulabilir. Oyun dünyasında en son çıkan oyunların oynanabilmesi için ise yüksek performansa sahip ekran kartlarına ihtiyaç vardır.