Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) e-okul sistemi üzerinden 2024-2025 eğitim öğretim yılı için ortaokullarda ve liselerde seçmeli ders tercihlerinin 12 Şubat 2024 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini duyurmuştu. Eğitim Sen Denizli Şubesi, Milli Eğitim’in okullardaki seçmeli derslere yönelik öğrenci ve velileri yönlendirmeye yaptığını söyleyerek tepki gösterdi. Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Özdemir, “Seçmeli ders sürecinde herhangi bir yönlendirme yapılmaması ve öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmeleri sağlanmalıdır.” dedi.  

Naci Görür korkuttu: Depremin beklendiği üç ili açıkladı Naci Görür korkuttu: Depremin beklendiği üç ili açıkladı
Eğitim-Sen Şube Başkanı Velilere Seslendi

“Öğrenci ve Veliler Seçmeli"

Sadece bir ders türünü kapsayan seçmeli derslerin değil öğrencilerin kendi yetkinlik ve ilgili alanlarıyla da ilgili seçmeli derslerin olması gerektiğini ve bunun öğrenciler tarafından seçilmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Özdemir, “Seçmeli derslerin seçimi ile ilgili olarak ‘Okul yönetimince seçmeli dersler; okulun fiziki imkânları, mevcut öğretmen durumu, derslerin program içerikleri, zorunlu derslerin ve kişisel gelişiminin desteklenmesi, eğitim politikalarımızın gelecek vizyonu ve öğrencilerimizi millî, ahlâkî, insani, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen ve koruyan fertler olarak yetiştirme amaçları da dikkate alınarak öğrencilerin talepleri doğrultusunda belirlenecektir’ ifadeleri kullanılmaktadır. Velilere sunulan dilekçelerde öğrencilerin ‘insan, toplum ve bilim’, ‘din, ahlak ve değerler’ ve ‘ kültür, sanat ve spor' alanlarından en az birer ders seçmeleri istenmektedir.  

Seçmeli derslerin seçiminde öğrencilerin kendi ilgi ve yeteneklerinden çok MEB’in ve okul idarelerinin ‘zorunlu seçmeli ders’ dayatması yapması doğru değildir. Bunun bir örneği de ilimizde gerçekleşmiştir. Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğünün resmi X sayfasında Dersimi Seçiyorum Dinimi Öğreniyorum başlığı ile seçmeli derslerin sadece “din” alanında var olduğu ve sadece o derslerin seçilmesi gerektiği algısı yaratan bir paylaşım yapması doğru değildir” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

“Seçmeli Ders Sürecini Yakından Takip Edeceğiz"

Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yaptığı iddiasında bulunan Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Özdemir, “Seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ ettiği bilinmektedir. Bu dönem benzer uygulamaların olması halinde, velilerimiz Türkiye’nin 81 ilinde bulunman 105 Eğitim Sen şubesine mutlaka başvurmalıdır. Eğitim Sen Genel Merkezi, her dönem olduğu gibi, şubelerimizle birlikte seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip edecektir” şeklinde konuştu.  

Editör: Haber Merkezi