İngiltere’de 8 milyon sterlinlik prestijli Longitude Ödülü, Denizlili bilim insanı Özden Baltekin’in de aralarında bulunduğu antimikrobiyal direnç testini geliştiren ekibe verildi. Test, idrar yolu enfeksiyonlarında, enfeksiyonun bakteri kaynaklı olup olmadığını tespit ediyor ve bakteriye karşı uygulanması gereken doğru antibiyotik tedavisini belirliyor. Böylelikle yanlış ya da gereksiz antibiyotik kullanımı önleniyor. Mevcut geleneksel yöntemlerle sonuçlar yaklaşık 3 günde çıkarken, bu testle 45 dakikada sonuç alınıyor.

Test, antibiyotik direncine karşı çığır açıcı nitelikte görülüyor. 250’den fazla başvuru arasından seçilen testin mucitlerinden Özden Baltekin, çalışmalarına doktora yapmak üzere gittiği İsveç’in Uppsala Üniversitesi’nde başladı. Şu an Sysmex Astrego’da Program Yönetim Direktörü olan Baltekin, tekniklerinin çığır açıcı yanının kullandıkları nanoçipler sayesinde tek bir bakterinin gelişimini gözlemleyebilmeleri olduğunu belirterek, “Herkes bakterilerin sayısını saymaya çalışırken biz boyunu ölçüyoruz. Bu testle birincisi gereksiz antibiyotik kullanımını azaltıyoruz, ikincisi de hangi antibiyotiği kullanmamız gerektiğini çok kısa sürede görebiliyoruz” dedi.

Test, Sysmex Astrego şirketi tarafından Avrupa’da piyasaya sürüldü.

Teknoloji Sınırları Zorlamaya Devam Ediyor! Dünyanın İlk Ekransız Bilgisayarı Tanıtıldı Teknoloji Sınırları Zorlamaya Devam Ediyor! Dünyanın İlk Ekransız Bilgisayarı Tanıtıldı

Ödül, 10 Yıldır Sahibini Bekliyordu

Maddi değeri Nobel Ödülleri’nin yaklaşık 10 katı olan Longitude (Boylam) Ödülü tarihte ikinci kez veriliyor. Verilen para ödülüyle buluşun desteklenip geliştirilmesi hedefleniyor. Ödül, süper mikroplarla mücadelede fark yaratacak bir buluşa verilmek üzere 10 yıldır sahibini bekliyordu.

Editör: Haber Merkezi