Denizli’de bulunan antikacı Mustafa Çelik, antika alışında ve satışında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Eline geçen eşsiz eserlerden bahseden Çelik, anne ve babalara tavsiyeler verdi.

Denizlili Antikacı Anlattı! Hangi Ürünlerin Alınıp Satılması Yasal! 3

Koleksiyona Başlayacakların Bilmesi Gerekenler

İnsanlardan, internetten, mezatlardan antika eserler alarak sattıklarını söyleyen Mustafa Çelik, “Benim branşım Osmanlı ve Osmanlıyı daha çok seviyorum. Koleksiyona başlayacakların bilmesi gereken şeyler var. Herkes tarafından 1255 tarihinden sonrası ürünleri alınıp satılıp koleksiyon yapılabilir. Ondan önceki tarihlerde antika sahibi olmak isteyenlerin koleksiyoner olması lazım. Bizim alım ve satım yapmamız yasak olan ürünler var. 1255 yılından sonrası herkese serbest olan ürünler, alıp satabiliyoruz. Bu yıllar ise son 6 padişah dönemine denk geliyor. Onun öncesi için koleksiyonerlik belgesi gerekiyor” dedi.

Denizlili Antikacı Anlattı! Hangi Ürünlerin Alınıp Satılması Yasal!

Zaman zaman hiç görmediği eşsiz eserler ile karşılaşma fırsatı yaşadığını belirten Mustafa Çelik, değerli ve eşsiz kemerler, tütün tabakaları, tesbihler ve tombaklar gibi eserlerle karşılaştığını belirtti. Bu tarz özellikle Osmanlı Dönemi eserlerinin kendisi için çok değerli olduğunu anlattı.

Denizlili Antikacı Anlattı! Hangi Ürünlerin Alınıp Satılması Yasal! 4

“Eğer Satamazsan Antikacı Olamazsın”

Antikacının her eseri satması gerektiğini, kendisine antika saklamaması gerektiğini söyleyen Çelik, “Antikacılık en sevdiğin ürünü satmakla başlar, eğer satamazsan antikacı olamazsın. Kendim için ayırdığım Osmanlı’dan kalma kehribar 2 tane teşbihim var. Başka kendim için ayırdığım eser yok. Eğer kendinize çok ürün saklarsanız antikacı olamaz, koleksiyoncu olursunuz” şeklinde konuştu.

Denizlili Antikacı Anlattı! Hangi Ürünlerin Alınıp Satılması Yasal! 2

Her Tarz Ürünün Başka Bir Alıcısı Var

Denizli Kaleiçi Çarşısında antikacılık yapan Mustafa Çelik, iş yerinde bulunan eserleri tanıtarak en gözde olan ürünlerini gösterdi. Çelik, “Şuan burada benim için en nadide ve önemli olan ürün şurada duran konsoldur. Bunu Uşak’ta bir Rum evinden çıkardık. El yapımı, işçiliği çok güzel ve en az 150 yıllıktır. Müşterilerimizin farklı tarzları var. Osmanlı ürünleri sevenler var, Avrupa ürünleri sevenler var. Bazen gelen müşteri hiç aklında olmayan gözüne güzel görünen ürünü alıp gidebiliyor” ifadelerini kullandı.

Denizlili Antikacı Anlattı! Hangi Ürünlerin Alınıp Satılması Yasal! 5

Tecrübeli Antikacı Anne Babalara Tavsiyede Bulundu

Elinde Cumhuriyet Dönemi paraların çok olduğunu ve özellikle bu paraları anne babalara tavsiye ettiğini söyleyen Çelik, “Anne babalara böyle küçük ucuz ürünlerle çocuklarını koleksiyona başlatmalarını öneriyoruz. İleriki dönemler için hem bir koleksiyoner olma şansları var hem de ileride genç olduklarında paralarını kötü amaçlar için kullanmazlar. Uyuşturucuya, alkole para harcamayıp da kendi koleksiyonlarına para harcamalarının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bunu da tüm anne babalara tavsiye ediyorum” dedi.

Kimse Sıfır Almıyor Herkes Tamir Ettiriyor! Denizli’de Valiz Tamir Fiyatı Kimse Sıfır Almıyor Herkes Tamir Ettiriyor! Denizli’de Valiz Tamir Fiyatı

Denizlili Antikacı Anlattı! Hangi Ürünlerin Alınıp Satılması Yasal! 6

Editör: Durmuş Özke