Tütün, Denizli’de birçok vatandaşın geçim kaynağı olarak biliniyor. Tütün mevsimi Denizlili vatandaşa bereket getirmesiyle bilinir. Tütün fidanlar hazırlanıp, dikim aşamasına geçildi. Tütün üreticisi emeğinin karşılığını alamamaktan yakınırken, enflasyona yenik düşüyor. 6 şirketin belirlediği rakamlara göre iş yapan tütün üreticisi, zor günler geçiriyor.

Çoğu Kişi Bilmiyor: Denizli'de Asırlar Öncesinden Kalan Mağara... Çoğu Kişi Bilmiyor: Denizli'de Asırlar Öncesinden Kalan Mağara...

Tütün Hber

“Hiçbir Değeri Kalmadı”

Üreticinin enflasyona yenik düştüğünü ve sıkıntıda olduğunu söyleyen Tavas Ziraat Odası Başkanı Harun Tiğre, “Geçen sene, bu yıl için tüccarların belirlediği fiyat enflasyon rakamına yenik düştü. Üretici bir yıl önceden sözleşme yapıyor, 12 ay sonra yaptığın sözleşmenin değeri kalmıyor. Geçen yıl tütün fiyatı için ‘115 TL çok iyi fiyat’ dedik, teslim edilirken 115 TL’nin hiçbir değeri kalmadı” dedi.

Tütün Haber 5

“Bu Konuda Ciddi Bir Sıkıntı Var”

12 y önceden belirlenen fiyatların enflasyon karşısında eridiğini ve fiyatların teslim zamanında belirlenmesi gerektiğini söyleyen Tiğre, “Bir yıl önce sözleşme yaptığımız için 12 ay sonra enflasyon yüzde 70, yüzde 80 oldu. Ki üretici enflasyonu daha yüksektir. Bu konuda ciddi bir sıkıntı var. Aslında fiyatların teslim alındığı zaman da belirlenmesi lazımken 12 ay sonrasını kimse bilmiyor. Sözleşmeli olduğu için hiçbir yaptırım gücümüz yok. Şirketler ne isterse o oluyor. Bakanlık olarak, devlet olarak bir şey yapan yok. Şu anda tütüncü tek başın bırakıldı, eziliyor” şeklinde konuştu.

Tütün Haber 2

Editör: Durmuş Özke