Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Denizli’de 2022 yılı intihar verileri, bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. 

Denizli için yapılan veri analizlerinde 2022 yılı ölçeği baz alındığında, intihar oranı yüz binde 6,83 olarak kayıtlara geçmiş. Bir önceki yılda ise intihar oranı yüz binde 7,84 oranında olarak açıklanmış. 

Denizli’de Kadınlarda İntihar Sayısı Arttı!

Cinsiyet fark etmeksizin oranlara bakıldığında intihar oranı 2021 ve 2022 yılı arasında düşüş göstermiş olsa da iki yıl karşılaştırıldığında kadınlarda intihar sayısı artmış görünmekte. 
2021 yılında Denizli’de 69 erkeğin intihar ettiği kayıtlara geçerken, kadınlarda ise 15 kişi 2021 yılında intihar etti.

2022 yılında ise Denizli’de intihar eden erkek sayısı 58’e düşerken, kadınlarda intihar sayısı 20’ye yükseldi. 

Türkiye’de İntihar Eden Kadın Artışı Korkutuyor!

Denizli’de göze çarpan durumun Türkiye için de geçerli olduğunu gözler önüne seren TÜİK verileri, toplam intihar sayısı düşüş gösterse de cinsiyet bazında kadın intihar artışı dikkatleri çekti. 
2021 yılında Türkiye’de toplam intihar eden kişi sayısı 4 bin 194 kişi olarak kayıt altına alınmış, intihar edenlerden 3 bin 263 kişinin cinsiyetinin erkek olduğu belirlenmiş. İntihar eden kadın sayısı ise 2021 yılında 931 olarak açıklanmış.  

Denizli Valiliği Uyardı! Son Gün 30 Nisan! Denizli Valiliği Uyardı! Son Gün 30 Nisan!

Türkiye’de En Çok Erkekler İntihar Ediyor!

2022 yılında Türkiye’de intihar eden toplam kişi sayısı 4 bin 146 ile düşüş göstermiş, ancak intihar eden kişilerin yaklaşık %75’inin erkek (3 bin 111 kişi) olduğu belirlenmiş. Bir önceki seneye göre ise intihar eden kadınların sayısında artış görülerek, bin 35 kişi olarak belirlenmiş. 
2012'den bu yana her yıl 3 bini aşkın vatandaşın intihar ettiği Türkiye'de, intihar sayısı ilk kez 2021 itibarıyla 4 bini aşmıştı.

Uzman Değerlendirmesi 

Denizlili Psikolog Gülistan Akyol Ay, yaşanan intihar vakalarını değerlendirdi. “Tüm vakaların hepsini değerlendirmek zor, doğrudan bilimsel bir değerlendirme yapılamaz ancak genel olarak yorumlarsak sebebin kültürel olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

Özellikle bizim yaşadığımız kültür ve benzeri kültürler üzerinde kadın intiharlarının artışını değerlendiren Psikolog Gülistan Akyol Ay, 2021 ve 2022 verileri değerlendirildiği için pandemi gündemi üzerinden yorum yaptı. Pandemi sebebi ile herkesin evde ‘tükenmişlik sendromu’ ile başa çıkarken kaygı seviyelerinde görülen artışın insanların psikolojilerini etkilediğini ifade eden uzman, pandeminin bitişi ile erkekler sosyalleşebilirken, kadınların evde kalmaya devam etmesi sebebi ile depresyon seviyelerinin arttığını söyledi. Gülistan Akyol Ay, “Kadınlar bu oluşan depresyonla başa çıkma noktasında sosyal ve psikolojik desteğe erişim sağlayamadı. Artış sebeplerinden birisi de bu ihtimal olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Gizli Depresyon Erkekleri Öldürüyor!

Erkeklerde görülen intiharların sebebinin ise fazla değişken olduğunu ifade eden psikolog, ataerkil düzenin erkeğin omuzlarına yüklediği yüklerden bahsetti. 

İhtiyaç hiyerarşisinde barınma, sağlık, temel ihtiyaçlar ve ekonomik sorumluluklarının erkeğe yüklendiği, kendisinin ve ailesinin ihtiyaçlarından sorumlu tutulduğu kültürel kodda erkeklerin ezildiğini belirten uzman Akyol Ay, yine aynı kültürde erkeklerin duygularını ifade etmelerine izin verilmediği için gizli depresyon yaşadıklarının altını çizdi. Depresyonun erkeklerde fark edilememesinin sebebinin bu kültür kaynaklı olduğunu belirten psikolog yine bu durumun tüm intiharları kapsayacak tek bir sebep olmadığını ve genel bir yorum yaptığını yineledi.

Editör: Kardelen Başol