Yetiştirdiği tarımsal ürünler ile ekonomiye önemli bir katma değer sağlayan Çivril’de, son yıllarda yaşanan kuraklık ve tarımsal sulama sıkıntısı üretim miktarı ve ekonomiye zarar veriyor. Yeterli sulama yapılamayan ürünlerin rekolte ve kalitesinin düştüğünü belirten üreticiler “kaybeden sadece çiftçi değil. Ülke ve ekonomi kaybediyor” diyerek su sorununa çare bulunmasını istedi.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI VE ÇİVRİL’İN İŞGALDEN KURTULUŞU KUTLANDI 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI VE ÇİVRİL’İN İŞGALDEN KURTULUŞU KUTLANDI

Ülkenin önemli su kaynaklarından Işıklı Gölü ve Menderes nehrini sınırları içinde barındıran Çivril ovası susuzluk ve kuraklık tehlikesi altında. Gölde su miktarı son yılların en düşük seviyesine inerken menderes nehrinde de yer yer kuraklık yaşanıyor. Susuzluk çiftçiler ile sulama birliğini karşı karşıya getirirken sorunun çözümü için Kaymakam Hasan Akbulut ve Belediye Başkanı Semih Dere özel çaba sarf ediyor.

Gölde su miktarı yeterli olmuyor

1950-1953 yılları arasında yapılan ve 237 bin hektometre küp su tutma kapasitesine sahip Işıklı gölünü besleyen kaynakların kurumasıyla başlayan kuraklığın gölde tutulan su miktarını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar “Dinar, Sandıklı ve Akdağ’dan gelen su kaynaklarının bitmesi ya da azalmasıyla gölü besleyen ana damarlar kurudu. Kuruma zamanla gölde tutulan su miktarına olumsuz yansıdı. Daha önce Çivril, Baklan, Çal, Sarayköy ve Söke ovalarının tarımsal sulamalarına yeterli gelen su, şimdi Çivril ovasına bile yeterli gelmiyor. Çivril’de çiftçiler ürünlerinin üçüncü suyunu bile yapmakta zorlanıyor. Gölde tutulan su miktarı artık yeterli olmuyor” dedi.  

Damlama sulama kaçınılmaz

En büyük sorunun gölün yetersiz beslenmesi ve vahşi sulama olduğunun altını çizen uzmanlar “göl, kaynaklarından yeterli beslenemiyor. Özellikle Sandıklı ve Akdağ’dan gelen su, kaynağında kesilmeye başladı. Özellikle Kufi çayı ve Akdağ’dan gelen dere ve çaylar üzerine yapılan bentler Işıklı gölüne gelen su miktarını en aza indirdi. Göl sadece Dinar’dan gelen su ile besleniyor. Kış döneminde gölde tutulan su sulama sezonunda yeterli gelmiyor.”

Kuraklık en büyük etken

Doğal kaynaklardan gelen suyun azalmasına küresel ısınma ve kuraklığın eklenmesiyle gölde tutulan su miktarının azalmasına etki ettiğini ifade eden uzmanlar “son yıllarda yaşanan küresel ısınma ve kuraklık bölgeye düşen yağış miktarını olumsuz etkiliyor. Karasal iklime sahip bölgede kar yağışının olmaması yer altı suları ve derelerin kurumasına neden olurken bu kuruma Menderes nehri ve Işıklı gölüne de yansıyor. Yağış miktarının olması gereken seviyelere çıkmaması kuraklık ve susuzluğun en büyük sebebi.”

Dolu topları bölgede yağışları olumsuz etkiliyor

Susuzluk ve kuraklığın en büyük etkenlerinden birinin de bölgede kullanılan ‘Dolu Savar Toplar’ olduğunu belirten bazı çiftçiler “gölde su tutulmuyor, Menderes nehri yatağı kurumaya yüz tutuyor. Bütün bunlara yağışları olumsuz etkileyen dolu toplarının kullanması ekleniyor. Son yıllarda bazı firma ve üreticiler ürünlerin yağışlardan zarar görmemesi için dolu savar toplar kullanıyor. Yağmur bulutlarını dağıtan bu sistem dere, nehir ve göldeki su miktarını olumsuz etkiliyor. Çiftçi hem susuzlukla hem de dolu savar toplarla mücadele ediyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Başkan Dere Vali Ömer Faruk Coşkun’dan damlama sulama konusunda yardım istedi

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun’un Çivril ziyaretinde, yaşanan kuraklık ve su sıkıntısını arz eden Belediye başkanı Semih Dere Çivril’de damlama sulama sistemine geçilmesi konusunda yardım ve destek istedi. Başkan Dere susuzluk ve kuraklığın bölgenin ve ülke ekonomisin en büyük sorunu olduğunu belirterek “Çivril ovası yetiştirdiği tarımsal ürünler ile hem sanayi hem ihracat hem de günlük tüketimin büyük bir bölümünü tek başına karşılıyor. Son yıllarda bölgemizde yaşanan kuraklık, göldeki su miktarına yansıdı. Işıklı Gölü ve Menderes nehrinin kuruması çiftçimizin yeterli sulama yapmasına yetmiyor. Çiftçimiz ürününe vermesi gerek suyu veremez hale geldi. Bölgemizde açık kanal ve vahşi sulama var. Bu susuzluğun en büyük etkenlerinden birisi. Sayın valimizden Çivril ovasının damlama sulama ve kapalı sistem basınçlı sulama sistemine geçmesi için proje ve yatırım desteği istedik. Çivril ovasının susuzluk ile karşı karşıya kalması orta ve uzun vadede ülke ekonomisine büyük zarar verecektir. En kısa zamanda damlama sulama sistemi kurulmalı ve faaliyete geçirilmeli” dedi.

Editör: Bülent Çakır