Denizlililer Dikkat! Doktor Uyardı, Bu Günlerde Maskesiz Çıkmayın! Denizlililer Dikkat! Doktor Uyardı, Bu Günlerde Maskesiz Çıkmayın!

Baharın yaklaşmasıyla birlikte gözlerin çevrildiği cemre düşüşleri gerçekleşmeye devam ediyor. 20 Şubat’ta birincisinin havaya düştüğü cemre, 27 Şubat itibariyle ikinci düşüşünü suya gerçekleştirdi. 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşmesi beklenen cemrenin kökeni nedir? Cemre düşmesi neyi ifade eder?Cemre Düşmesi1

Cemre Kelimesinin Kökeni

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. Bu cin, ilkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükseldikten sonra buzların üzerine düşerek onları eritir, oradan da yere girer. Bu durumdan sonra ısınmış olan topraktan buhar yükselir. Dolayısıyla “Emire” yani cemre, baharın gelişini temsil etmiş olur.

Cemre, bazı tarihçilere göre Arapça olup, anlamı da kor ya da ateştir. Yani kıştan çıkıp bahara girerken sıcaklık artması anlamında kullanılmıştır. Hac ibadetini yerine getiren Müslümanların yakından bildiği cemre kelimesinin bir diğer anlamı da, Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan oluşan yığına verilen isim oluşudur.

Cemre3

Cemre Düşmesi Nedir?

Halk arasında, bir maddenin yeryüzüne düşmesi gibi bir yanılgıya sebep olabilen “düşme” kelimesi, esasında mecazi bir anlamı ifade etmektedir. Cemre düşmesinin tam olarak karşılığı, ilkbahar başlangıcında yedişer gün arayla önce havada, sonra su ve toprakta oluşan sıcaklık artışıdır. Toprağa ve suya direkt olarak gelen güneş ışınlarının yansımasıyla ısınan hava, Şubat ayının son haftasından itibaren cemre düşüşü olarak yorumlanmaya başlanır.

Cemre4

Cemre Ne Zaman Düşer?

Birçok kültürde özel olarak yer edinen bahar mevsimi, gelmiş olduğu andan itibaren kültürlerin kendine has yorumlamalarıyla kutlanmaya başlanır. Bu kutlamalar arasında öne çıkan geleneklerden birisi de şüphesiz ki nevruz kutlamalarıdır. Kutlama hazırlıklarına başlamak için bahar ibaresi bekleyen vatandaşlar, her yıl cemrenin düşmesini büyük bir hevesle takip ederler. Baharın yegane müjdeleyicisi olan cemrenin düşüşü, tam olarak 3 aşamadan meydana gelmektedir. Bunlardan birincisi 19-20 Şubat’ta havaya, ikincisi 26-27 Şubat’ta suya, üçüncüsü ise 5-6 Mart’ta toprağa düşer.

Editör: Ali İhsan Sivrikaya