Japonya'daki 47 şehrin 45'inde görülen enfeksiyon, yüksek ölümcüllük oranına sahip. Bu durum, hastalığın ciddiyetini ve yayılma potansiyelini gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun dünya genelindeki tedbirleri artırma ihtiyacını vurguluyor. NIID'nin verilerine göre, Japonya'da 2024'ün ilk iki ayında 378 yeni hastalık vakası kaydedildi. Bu vakalardan 21'i ölümcül sonuçlandı. 

Şu ana kadar Japonya'daki 47 şehrin 45'inde görülen enfeksiyonun yüksek oranda ölümcül olduğu ifade ediliyor. 

Uzmanlar hastalığın semptomlarını açıkladı.

AÇIKLAYAMAYIZ DEDİLER

Bu Bağımlılıklar Hayat Kalitesini Düşürüyor! Hayatı Dengeye Alma Vakti Gelmiş Olabilir Bu Bağımlılıklar Hayat Kalitesini Düşürüyor! Hayatı Dengeye Alma Vakti Gelmiş Olabilir

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) şunları söyledi: "Streptokokun fulminan (şiddetli ve ani) formlarının ardındaki mekanizmalarla ilgili hala pek çok bilinmeyen faktör var ve bunları açıklayabilecek aşamada değiliz."

VAKA SAYISI BELLİ OLDU

NIID tarafından yayımlanan geçici rakamlarda geçen yıl 941 STSS vakasının rapor edildiği kaydedildi. 2024'ün ilk iki ayında halihazırda 378 vaka kaydedildi ve Japonya'nın 47 vilayetinin ikisi dışında tamamında enfeksiyonlar tespit edildi.

YAŞLILARA KARŞI BÜYÜK TEHDİT

NIID'ye göre yaşlı insanlar daha fazla risk altında kabul edilirken, A grubu türü 50 yaşın altındaki hastalarda daha fazla ölüme yol açıyor. 

Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre, 2023 yılının Temmuz ve Aralık ayları arasında STSS tanısı konan 50 yaşın altındaki 65 kişiden yaklaşık üçte biri, yani 21'i öldü.

30 YAŞ ÜZERİ ÖZELLİKLE DİKKAT

Ancak enfeksiyona neden olan son derece bulaşıcı bakteriler, bazı durumlarda, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ciddi hastalıklara, sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilir. STSS vakalarının yaklaşık yüzde 30'u ölümcüldür.

BELİRTELER ORTAYA ÇIKTI

Çoğu STSS vakasına streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteri neden olur. Daha yaygın olarak strep A olarak bilinir; özellikle çocuklarda boğaz ağrısına neden olabilir ve birçok insan bunu bilmeden geçirir ve hastalanmaz.

Yaşlı insanlar soğuk algınlığına benzer semptomlar yaşayabilir ancak nadir durumlarda semptomlar boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjiti içerecek şekilde kötüleşebilir. En ciddi vakalarda organ yetmezliğine ve nekroza yol açabilir.

Kaynak: tv100