Günümüzün önemli problemlerinden biri olan köpek saldırılarının önüne geçmek için çalışmalar her geçen gün devam ediyor. Bu çalışmaların arasında dikkat çeken en iyi fikirlerden birisi ise Ordu’daki 7. sınıf öğrencisinden geldi.

Bu Ayakkabiyi Duyan Kopekler Kaciyor

Köpek saldırılarına karşılı etkili bir çözüm üretmek için yola çıkan Talha Yaktı, geliştirdiği ayakkabı ile görenlerin takdirini topladı. Görünürde sıradan gibi görünen ayakkabı, içerisine yerleştirilen donanımla hayat kurtarma özelliği taşıyarak diğer ayakkabılardan sıyrıldı.

Bu Ayakkabiyi Duyan Kopekler Kaciyor4

Ayakkabının içerisinde bulunan ultrasonik ses cihazı, köpeklerin duyabileceği şekilde ses dalgası yayarak köpeğin oradan uzaklaşmasını sağlıyor. 15 köpek köpek üzerinde denenip başarı elde edilen ve üzerinde bulunan anahtar sayesinde açılıp kapanabilen ayakkabı, sadece tehlike anında devreye giriyor.

Bu Ayakkabiyi Duyan Kopekler Kaciyor3

Kendisinin de bir köpek tarafından saldırıya uğradığını söyleyen Yaktı, “Küçükken bahçemde piknik yaparken elimde yemek vardı ve o yemeği köpek gördüğünde, zıplayıp gözümün altını pençesiyle kesmişti.” dedi.

Bu Ayakkabiyi Duyan Kopekler Kaciyor1

ÇAL BAĞ YOLU KÜLTÜR ROTASI PROJESİ GEKA’NIN DESTEĞİYLE TAMAMLANDI. ÇAL BAĞ YOLU KÜLTÜR ROTASI PROJESİ GEKA’NIN DESTEĞİYLE TAMAMLANDI.

Projesiyle ilgili detayları da anlatan Yaktı, “İki tane anahtar kullandık. Bir tanesi topuğumuzda, her yere basışımızda devreye giriyor, diğer anahtar ise evcil hayvanlarımızın yanına giderken kapatmak için.” ifadelerinde bulundu.

Bu Ayakkabiyi Duyan Kopekler Kaciyor2

Köpek Kaçıran Ayakkabı”, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada bölge ikincisi oldu.