Hız sınırını aştıkları için radar cezası alan vatandaşlar, İzmir Menemen Sulh Ceza Hakimliği'nin kararından umutlanıyor. Karara göre radar cihazlarının %2 hata payı da göz önünde bulundurularak cezalar yeniden değerlendirilecek ve haksız cezalar iptal edilebilecek.

Türkiye'de kesilen hız sınırı cezaları her geçen yıl katlanarak artmakta.

Enflasyonun etkisiyle radar cezalarının cep yakacak boyutlara ulaşması, milyonlarca vatandaş tarafından tepkiyle karşılanıyor. Özellikle şehirlerarası yolculukların ardından evlerine döndüklerinde peş peşe gelen cezalar karşısında şaşkına dönen milyonlarca vatandaş, yol boyunca hız sınırını aşmamaya dikkat ettiklerini ve cezaların adil olmadığını belirtiyor.

RADARDAN CEZA YİYENLERE GÜZEL HABER GELDİ

İtirazların artmasıyla birlikte bazı şikayetler mahkemeye taşınırken, İzmir Menemen Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen son karar tüm radar cezaları için emsal nitelik taşıyacak.

İzmir'de yaşayan avukat Oğuzhan Bizkevelci'ye, 3 Ocak 2023 tarihinde hız sınırı 120 kilometre olan Menemen Çevre Yolu'nda 135 kilometre ile gittiği belirtilerek ceza kesildi. Yüzde 10 hata payını 3 km ile aştığı için cezası kaldırılmayan avukat, para cezasını yargıya taşıdı.

Bizkevelci, söz konusu trafik cezasının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek, iptal talebinde bulundu. İtirazı değerlendiren Menemen Sulh Ceza Hakimliği, somut olayda hız sınırı aşıldığının radar cihazıyla tespit edildiğini, hız sınırı aşımının tolerans sınırlarının 3 kilometre üzerinde olduğuna vurgu yaptı. Hakimlik, ''Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği'' 7''nci maddesinde hız tespit donanımlarına ilişkin maksimum izin verilebilir hata değerlerinin +/- yüzde 2 olarak uygulanabileceğinin altını çizdi.

TRAFİK CEZASINA İPTAL KARARI GELDİ

Mahkeme, trafikte hız ölçümünü sağlayan radar araçlarının da hata payı bulunduğunu belirterek, yüzde 2 oranındaki hata payının hız sınırı için belirlenen %10'luk yanılma payına eklenmesine hükmetti. Bu değişiklikle birlikte 120 kilometrelik yol için herhangi bir ihlal durumu ortada kalmazken, kesilen para cezası da iptal edilmiş oldu.

Zamlı sigara fiyatları belli oldu: İşte öne çekilen zamlı liste Zamlı sigara fiyatları belli oldu: İşte öne çekilen zamlı liste

Sulh Ceza Hakimliği, idari para cezasının hukuka aykırı olduğuna kanaat getirirken, mahkemenin bu kararının emsal nitelikte olduğuna dikkat çeken avukat Oğuzhan Bizkevelci, "Yaptığım itirazlar neticesinde Menemen Sulh Ceza Hakimliği, hız ölçen cihazlarda yanılma payı olabileceğine karar verip yazılan cezayı iptal etti. Bu karara göre bu tür davalarda yüzde 2 hata payı koyulması gerektiğine hükmedildi. Kararın emsal niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Bu tarz durumları yaşayan vatandaşlar olayı yargıya taşıyıp haklarını arayabilirler" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ