Boşanma davası, evlilik birliğinin mahkeme kararıyla sona erdirilmesi için açılan bir davadır. Anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki şekilde açılabilecektir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar, boşanmadan kaynaklanan velayet, nafaka, tazminat vb gibi hususlarda ortak bir karara varmış olmaları gerekmektedir.

Çekişmeli boşanma davası ise, boşanma ferilerinde tarafların anlaşamaması üzerine boşanmaya sebep olan konular üzerinde de çekişme bulunan davalardır. TMK m 161-167 arasında sebepleri sayılmakla beraber; genel boşanma sebepleri; evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak adlandırılmaktadır. Bu sınıflandırmanın içerisine tarafların şiddetli geçimsizliğinden ailelere olan muamelelerin kötü olması gibi sınırsız sayıda konu dâhil olabilecektir. Fakat özel boşanma sebepleri ise istisnai olup; zina(aldatma) nedeniyle, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranışlar, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme, terk nedeniyle ve akıl hastalığı ile boşanma olarak istisnai olarak kanunda belirtilmiştir.

Çekişmeli boşanma davalarında her davanın kendine özgü ispatlama usulü olmaktadır. Genel olarak ise; tanık ifadeleri, telefon kayıtları, Whatsapp ve sms kayıtları, usulünce alınmış ses ve görüntü kayıtları, seyahat araçları biletleri, otel kayıtları, güvenlik kamerası kayıtları, banka kayıtları, ceza davaları çekişmeli boşanma davalarında delil olarak kullanılabilmektedir.

BOŞANMA DAVASININ FERİLERİ

Velayet, çocukların bakım, gözetim, eğitim, öğretim vb gibi temel görevlerini kapsamaktadır. Dolayısıyla boşanma davası sonucunda velayetin hangi eşte kalacağı oldukça önem arz etmektedir. Velayet hakkında karar verilirken çocukların üstün yararı göz önüne alınır. Ayrıca Yargıtay’a göre 8 yaş ve üzeri çocuklara boşanma davası esnasında görüşleri alınarak velayet hakkında karar verilmesi gerekmektedir.

Boşanma davası sonucunda menfaatleri zedelenen kusursuz ya da daha az kusurlu olan eş, diğer eşten maddi ve manevi tazminat talep edebilmektedir.

Boşanma davası devam ederken daha az kusurlu olan ve boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan eş, diğer eşten uygun miktarda bir nafaka talep edebilmektedir. Boşanma davası devam etmekte iken verilen bu nafaka tedbir nafakası olmakla birlikte boşanma davasından sonra ise yoksulluk nafakası olarak devamı mümkündür. Eşlerin müşterek çocuğu varsa velayet hakkı kendisinde olan eş, diğer eşten hem yargılama esnası hem de yargılama sonrasında geçerli olmak üzere çocuklar için iştirak nafakası da talep edebilecektir.

Boşanma davaları hakkında yüzeysel olarak bilgi vermeye çalıştık. Boşanma davaları oldukça hassas davalardır. Dolayısıyla, hak kayıplarının yaşanmaması için bir avukatla çalışılmasını tavsiye ederim.