Bu mübarek gün öncesinde ise vatandaşlar, ibadetlere ilişkin araştırmalar yapmaya başladı. Peki, Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? Berat Kandili orucu ne zaman?

Berat

Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 11 Ocak 2024 Perşembe gecesi kutlandı. Miraç Kandili ise 6 Şubat 2024 Salı günü idrak edildi. Üç ayların son kandili olan Berat Kandili için ise geriye kısa bir süre kaldı.

Beraart

Berat Kandili, Allah'ın insanların günahlarını affettiği ve kullarına rahmet ve mağfiret kapılarının açıldığı müstesna bir gecedir. Bu geceyi ibadetle geçirmek, dualar etmek ve Allah'tan dilemek önemlidir. Ancak İslam'da Berat Kandili için özel bir oruç tutma ibadeti bulunmamaktadır. Dolayısıyla Berat Kandili'nde oruç tutulması gerektiği yönünde bir zorunluluk bulunmamakla birlikte, bu mübarek gecede yapılan ibadetler ve duaların kabul edilir. Berat Kandili, 2024 yılında 24 Şubat Cumartesi gününe denk gelmektedir.

Berat Kandili

Bu özel günde, Müslümanlar bol bol dua etmeli, tövbe ve istiğfar etmelidirler. Berat Kandili, manevi bir arınma ve yenilenme fırsatı olarak değerlendirilmeli ve bu geceyi ibadetle geçirmek için fırsatlar değerlendirilmelidir.

Denizli Bu Kalabalığa Yıllardır Şahit Olmadı Denizli Bu Kalabalığa Yıllardır Şahit Olmadı

Berat Kandilii

2024 Yılında Berat Kandili Ne Zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini takvime göre, bu yılın 3'üncü kandili olan Berat Kandili'nin tarihi belli oldu. Buna göre, Berat Kandili 24 Şubat 2024 Cumartesi günü idrak edilecek.

Bert Kandili

Berat Kandili’nde Oruç Tutmak Gerekir Mi?

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın on beşinci gecesi (yani Berat Gecesi) olduğunda o gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle buyurur: ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…” (İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1388]; bkz. Tirmizî, Savm, 39 [739]).

Berat

Bu ve benzeri rivâyetlere dayanarak bazı İslâm âlimleri dinî açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu aktarmışlardır.

Beraart

Berat Kandili’nin Önemi Nedir?

Müslümanlar, bu geceyi ibadetle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda Hz. Muhammed'in (s.a.v) bir hadisi vardır:

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ, o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim." buyurur. (İbn Mâce)

Berat Kandilii

Ayrıca Berat gecesi, Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça Kur’an indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Berat Kandili

Editör: Durmuş Özke