2024 yılının başından bu yana kasko poliçe ücretlerindeki düşüş sürüyor. Son iki ayda kaskoda fiyat artışı hızı eksiye düştü. Son yıllarda kaskoda fahiş fiyat artışları araç sahiplerinin gündeminde yer alıyordu. Hürriyet'te yayınlanan habere göre, 2022 yılının sonlarında fiyat artışı yüzde 280’lerle neredeyse rekor kırdı, ortalama 5 bin liralarda olan kasko fiyatları 20 bin liraların üzerini görmüş, o dönem için poliçe yenilemesi gelen araçlar modeline göre 60-70 bin liraların üzerinde fiyat teklifleri ile karşı karşıya kalmışlardı. Bununla bağlantılı olarak birçok araç sahibi kasko yaptırmayı bırakmıştı.

Emekliye 15 bin lira verilecek: SGK yeni kararı açıkladı Emekliye 15 bin lira verilecek: SGK yeni kararı açıkladı

YÜZDE 100 ARTIŞLAR GÖRÜLDÜ

Geçtiğimiz yıl enflasyon, döviz kuru ve araç bedellerindeki artışlar sebebiyle bir önceki yıl kadar olmasa da kaskoda fiyat artışı devam etti. Araç sahipleri yüzde 100’lere varan artışlarla karşılaştılar. Bugün ortalama kasko fiyatı, tüm araç grupları hesaba katıldığında 11 bin 700 TL, otomobillerde ise ortalama 10 bin 200 TL’ler seviyelerinde. Son açıklanan verilere göre 2024'ün şubat ayında, kaskoda fiyat artışı bir önceki aya göre artmadığı gibi eksi 5,1 azalmış durumda.

KASKO FİYATLARININ DÜŞMESİNİN SEBEBİ NE?

Son iki yıldaki artışlar sigorta şirketlerinin kaskoda doyuma ulaştırdı ve son bir yılda kaskoda yüzde 70 prim artışı gerçekleşti. Bunun sonucunda da sigorta şirketleri 2023 yılını kasko sigortasında yüzde 319 kar artışı elde etti. Bu yaşananlar rekabeti de beraberinde getirdi. Sene başından itibaren sigorta şirketleri hem geçen yıllarda yüksek fiyat artışı nedeniyle sistemden çıkan sigortalıları geri kazanmak hem de yeni müşteri kapmak amacıyla kaskoda kıyasıya rekabet başlattılar. Oluşan rekabet neticesinde de kaskoda fiyatlar düşüşe geçti.

KASKODA TEMMUZ AYINA DİKKAT

Sürücüler için ucuzlayan kasko fiyatlarındaki bu durumun çok uzun sürmeyeceği öngörülüyor. Enflasyon, döviz kuru ve işçilik maliyetlerindeki artışlar  hasar maliyetlerini artırınca, sigorta şirketleri açısından kaskodaki karlılık da düşme eğilimi göstermeye başladı. Sigortacılar, temmuzdan sonra ucuz kasko döneminin biteceği ve fiyatlarda keskin bir artış görüleceğini tahmin ediyor.

Editör: Tolga Çetin