Araç sahiplerinin her yıl yaptırmakla yükümlü olduğu trafik sigortası ve kaskoda yaşanan fiyat artışları dolandırıcıların gözünü bu sektöre çevirdi. Kendilerine resmi acente görüntüsü veren dolandırıcılar, aldıkları 0850'li hatlarla sahte çağrı merkezleri kuran bazı dolandırıcıların vatandaşlara kaskoda yüksek indirim vaadinde bulunarak ağlarına düşürdükleri öğrenildi.
Sigorta Acenteleri Derneği (SAD) Başkanı Ayhan Çalık, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda telkin etti. Kasko satın alacak vatandaşların yüzde 50 indirim, dev kampanya, promosyon gibi ifadelere aldanmaması gerektiğini konusunda uyardı. Milyonlarca kişinin  her yıl yaptırmak zorunda oldukları trafik sigortası ve kasko, milyarlarca liralık bir ekonomik büyüklük oluştururken, dolandırıcılar bu alanda da vatandaşları ağlarına düşürmek için yeni yöntemler geliştirdi.

AHMET YEĞİT DENEYİMLERİNİ KİTAPLAŞTIRDI AHMET YEĞİT DENEYİMLERİNİ KİTAPLAŞTIRDI

Arac Sahipleri Dikkat Yarin Basliyor Zorunlu Trafik Sigortasinda Yeni Donem

DOLANDICILAR OLTA ATARAK AĞINA DÜŞÜRÜYOR

Yurttaşların dolandırılmamak neler yapması gerektiğini açıklayan SAD Başkanı Çalık, araç sahiplerinin acentelerin resmi internet siteleri üzerinden teklif alması gerektiğini belirterek, "Vatandaş daha önce hiç irtibat kurmadığı çağrı merkezinden gelen aramayı şüpheyle karşılamalı. Resmi acentelerin internet sitelerinde yer alan çağrı merkezleri ise güvenle aranabilir" dedi.
Türkiye Sigorta Birliği'ne trafik sigortası ve kaskoyla ilgili yapılan dolandırılma şikâyetlerinin son dönemde giderek arttığını belirten Çalık, bazı dolandırıcıların güven kazanmak için acentelerin isimlerini kullandığını ifade etti.
Çalık, "İnternette araç plaka, irtibat numaraları gibi bilgileri girerek fiyat sorgulaması işlemini dolandırıcıların oltalama maksadıyla kurdukları siteden yapan vatandaşlar tuzağa düşebiliyor. Örneğin 'X Sigorta'dan fiyat teklifi almış birine "X Sigorta'dan arıyorum yüzde 50 indirim kampanyamız var, 10 bin TL olan fiyatınız bugün öderseniz 5 bin TL diyerek araç sahiplerinin anlık boşluğundan yararlanarak dolandırabiliyorlar" diye konuştu.

Ticaret Bakanligindan Stokculuga Karsi Hamle Otomobillere Zam Yasagi Yolda Arac Almayi Dusunenler Dikkat1

DOLANDIRICILAR SİZE MANTIKLI GELEN VAATLER VEREBİLİR KANMAYIN

Çalık, uyarılarını şu şekilde sürdürdü;

"Mutlaka sigortanızı tanıdığınız- bildiğiniz acenteden yaptırın. Bilmediğiniz internet sitelerinden ya da sizleri çağrı merkezi gibi tanımadığınız numaralardan arayanlara itibar etmeyin. Promosyon ve indirim vaadi dolandırıcıların en çok kullandığı yöntem. Bu alanda kâr marjı oldukça düşük olduğu için, büyük oranlarda indirim söz konusu olmaz."

Arac Sahiplerinin Dikkatine Kasko Fiyatlari Dusuyor.jpg1

DOLANDIRICILIK SİSTEMİ ÇALIŞIYOR?

İnternetten fiyat araştıran vatandaşlar "en uygun trafik'' ya da "en uygun kasko" yazdıkları zaman tarayıcıda ilk sırada çıkan siteler dolandırıcılara ait olabiliyor. Dolandırıcılar bu şekilde reklam alarak kendi numaralarını veya sitelerini öne çıkartıyor. Ağına düşürdükleri vatandaşlarla da sanki kurumsal bir firma gibi konuşuyorlar. Daha önce satın aldıkları 0850'li hatlarla kendilerine güven duyulmasını sağlayan dolandırıcılar sigorta şirketinden aradıklarını söyleyip, aynı gün ödeme yapılması halinde indirimli fiyattan sigortalarını yapabileceklerini söyleyerek, ödemeyi hesaplarına alıyor.

BU TARZ BİR OLAY BAŞINIZA GELİR GELMEZ SAVCILIĞA BAŞVURUN

Sabah'ta yer alan habere göre, Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük ise trafik sigortasının 28 milyon aracı kapsadığını ve zorunlu bir sigorta olduğu için nüfusun önemli bir bölümünü ilgilendirdiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Trafik sigortası olmadığında trafikte seyahat etmek kanunen yasak. Ancak kasko ise isteğe bağlı ve son dönemde dolandırıcılık olayları daha çok bunun üzerinde yoğunlaşıyor. Artan kasko fiyatlarından daha az etkilenmek isteyen vatandaşlar kaskoda uygun fiyat izlenimi veren sahtekarların tuzağına düşebiliyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan vatandaşlarımız derhal savcılıklara suç duyurusunda bulunmalı. Burada dolandırıcılık yaşandığı için Tüketici Hakem Heyetleri yetkisiz kalıyor. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne girerek poliçelerinin olup olmadığını da buradan kontrol edebilirler."