Son dönemde devam eden altın yükselişi geçtiğimiz hafta yatay yönlü hareket gerçekleştirdi. Yeni haftanın ilk günü altında yüzde 2’lik bir düşüş yaşandı.

Denizli Güncel Altın Fiyatları 2

 Altın Fiyatları

Türkiye’de altın piyasasının kalbi olan Kapalıçarşı’da gram altın fiyatı 2 bin 518 TL, çeyrek altın 4 bin 318 TL ve Cumhuriyet altını fiyatı ise 17 bin 515 TL’den işlem görüyor.

Denizli’nin Nisan Ayı İhracat Rakamları Dikkat Çekti! Denizli’nin Nisan Ayı İhracat Rakamları Dikkat Çekti!

Altının Ons Fiyatında Yeni Rekor!

Altın Fiyatı Neden Düştü?

Uzmanlar, Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde devam eden savaşların tansiyonun düşmesinin altın fiyat düşüşünde etkili olduğunun üzerinde durarak, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) yarattığı belirsizliğin altın fiyatları başta olmak üzere birçok varlık türünde etkili olmaya devam ettiğini belirtti.

Altının Ons Fiyatında Yeni Rekor! 2

ABD Büyüme Verilerini Açıklayacak

Uzmanlar, Fed’in faiz politikası son 23 yılın zirvesinde yüzde 5,25 – 5,50 arasındayken, son günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) açıklanmaya devam eden verilerin ekonomideki canlılığı gösterdiğini belirtti.  Analistler, 25 Nisan Perşembe günü ABD tarafından açıklanacak olan büyüme verilerinin varlıklarda yaşanan son durumlar üzerinde etkili olabileceğini belirtti.

Altın Uçuşa Geçti! İbre Yukarıyı Gösteriyor! Güncel Altın Fiyatları 2

Fed’in Yeni Kararı Ne Olacak?

Analistler, Fed’in Mayıs ayında açıklayacağı politika faizini sabit bırakacağı öngörüsünde hemfikir olmuş durumda. Uzmanlar, Fed’in Haziran ayında faiz indirimine başlama ihtimalinin yüzde 15, Temmuz ayında yüzde 41 ve Eylül ayında ise yüzde 64 ihtimal olduğunun altını çizdi.

Altın Uçuşa Geçti! İbre Yukarıyı Gösteriyor! Güncel Altın Fiyatları 3

Ons Altın Yükselişi Yüzde Kaç Oldu?

Altında son yaşananlar hakkında konuşan ve ons altının 1 Ocak 2024 tarihinden bu güne kadar yüzde 25’ten fazla artış gösterdiğini açıklyan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, “Altın fiyatlarının şu an Asya tarafından belirlendiğini söyleyebiliriz. Başta Çin olmak üzere, üretilen altının üçte ikisini Asya alıyor. Bir de jeopolitik riskler var. Bu da altında son bir buçuk aylık yükselişi tetikledi. Ons altın neredeyse yüzde 25’in üzerinde değer kazandı. Bir de ons altın üzerinde etkili olan dolar endeksi ve Fed var. Enflasyonda yükseliş eğilimi hala devam ediyor. Enflasyonun soğumaması faizin de yüksek kalmasını sağladığı için ons altının kararsız bir seyir içerisinde olmasını sağlıyor” dedi.

Rekor Kırdı, Vurgun Başladı! Sahte Altın Nasıl Anlaşılır 2

Altın Talebi Normale Döndü Mü?

Altın talebinin birkaç hafta önce çok yüksek noktaya ulaşmıştı. Darphane’nin ise talebe yetişemediği söylenmişti. Altın talep dengesi hakkında konuşan Şirin Sarı, “Yurt içinde gram altın ons altına bağlı olarak yükseliş gösterdi. Dolar ise stabil bir hareket içerisinde. Bu yüzden yıl başından bu yana ons altın gram altını daha çok etkiledi. Seçim dolayısıyla ciddi bir talep gelmişti. Darphane’nin altın talebine yetişememesi noktasında bir talep vardı. Şu anda talep konusunda bir problem yok. Ama düğün sezonu başladı. Ancak jeopolitik riskler daha fazla devam ederse altın fiyatlarını daha fazla etkileyeceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Rekor Kırdı, Vurgun Başladı! Sahte Altın Nasıl Anlaşılır 3

Gram Altın Ne Kadar Olur?

Gram altın hakkındaki tahminlerini ve yorumlarını paylaşan Şirin Sarı, “Yılın ikinci yarısında altın fiyatlarında daha fazla yukarı yönde ivme bekleyebilirdik ama bu çok hızlı gerçekleşti. Bir miktar bekleme süreci gerçekleşebilir. Ons altında yatay bir hareket de görebiliriz. Ama yükseliş bitti demek için şu an erken. Goldman Sachs’ın, Citibank’ın 3000 dolara varan ons altın tahminleri var. Bu tahminlere göre gram altın fiyatı tahminlerine baktığımızda 2 bin 850 lira ila 3 bin 500 TL arasında fiyatlanma olabilir. Eğer bahsettiğimiz sorunları konuşmaya devam ederken altının önümüzdeki 2-3 yıl daha hem en fazla konuşulan enstüman hem de en fazla kazandıran diyemeyiz ama portföylerde daha fazla yer almaya devam edecek. Kısa vadede düşüşler görebiliriz. Ama 3 bin TL ve üzerindeki fiyatları görmememiz için şu an bir neden yok” ifadelerini kullandı.

Rekor Kırdı, Vurgun Başladı! Sahte Altın Nasıl Anlaşılır

Editör: Durmuş Özke