Seçmenlerin en merak ettiği konulardan biri olan "Nerede oy kullanacağım?" sorusuna yanıt arayanlar için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçmen sorgulama ekranı açıldı. Bu platform, seçmenlere kolaylıkla oy kullanacakları yerleri öğrenme imkanı sunuyor.
Türkiye, 31 Mart 2024 tarihinde sandık başına gidecek ve bu süreçte vatandaşlar, kendilerine en yakın oy kullanma merkezlerini belirleyebilecekler. Seçim takvimindeki bu önemli dönüm noktasıyla birlikte, seçim atmosferi ülke genelinde giderek daha fazla hissedilmeye başlanıyor.

2024 Seçmen Sorgulama! E Devlet Seçmen Sorgulama! Hangi Sandıkta Oy Kullanacağım
Nerede Oy Kullanacağım?

YSK, 31 Mart 2024 yerel seçimleri için önemli bir hizmeti hayata geçirdi. Artık seçmenler, nerede ve hangi numaralı sandıkta oy kullanacaklarını öğrenmek için e-Devlet'i kullanabilecekler. e-Devlet uygulamasına kimlik bilgileri ve şifreleriyle giriş yapan seçmenler, ‘Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama’ bölümünden oy kullanacakları yer ve sandık numarası bilgilerine erişebilecekler. Bu hizmet sayesinde seçmenler, oy kullanma işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde planlayabilecekler.

Şehir ismi verdi: Deprem uzmanı 6.5 depreme hazır olun dedi Şehir ismi verdi: Deprem uzmanı 6.5 depreme hazır olun dedi


YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN


Kesin Adaylar Ne Zaman Duyurulacak?

2024 Seçmen Sorgulama! E Devlet Seçmen Sorgulama! Hangi Sandıkta Oy Kullanacağım3
Yerel seçim sürecinde takvim işlemeye devam ediyor. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta ilan edilecek ve bu aşamada itirazlar alınacak. Ardından, kesin adaylar 3 Mart'ta açıklanacak ve aynı gün birleşik oy pusulasının basımına başlanacak. Aday listelerindeki eksiklikler bugün tamamlanacak.
Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 29 Şubat'ta başlayacak ve 24 Mart'ta tamamlanacak. Propaganda serbestliği ve bazı seçim yasaklarının başlama tarihi ise 21 Mart olarak belirlendi. Propaganda serbestliği 30 Mart saat 18.00'de sona erecek.

2024 Seçmen Sorgulama! E Devlet Seçmen Sorgulama! Hangi Sandıkta Oy Kullanacağım2
Oy Kullanım Saati Kaç İle Kaç Arası?

Yerel seçimler için oy kullanma saatleri bazı illerde değişiklik gösteriyor. Güneşin doğuş ve batış saatlerine göre belirlenen yeni oy kullanma saatleri şu şekilde:
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak değiştirildi.
Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.
Bu değişikliklerle birlikte, seçmenlerin oy kullanma saatlerine dikkat etmeleri ve belirlenen zaman dilimlerinde sandık başına gitmeleri önem taşıyor.

2024 Seçmen Sorgulama! E Devlet Seçmen Sorgulama! Hangi Sandıkta Oy Kullanacağım4
35 Parti Kıran Kırana Yarışacak

YSK'nin seçim takvimi çerçevesinde, oy pusulasında yer alacak partiler ve sıralamaları şu şekilde belirlendi:
1 AK Parti, 2 İYİ Parti, 3 Sol Parti, 4 Büyük Birlik Partisi, 5 Memleket Partisi, 6 Anavatan Partisi, 7 Demokratik Sol Parti, 8 Yeniden Refah Partisi, 9 Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 10 Türkiye Komünist Partisi, 11 Anadolu Birliği Partisi, 12 Zafer Partisi, 13 Halkın Kurtuluş Partisi, 14 Türkiye Komünist Hareketi, 15 Bağımsız Türkiye Partisi, 16 Gelecek Partisi, 17 Yeni Türkiye Partisi, 18 CHP, 19 Emek Partisi, 20 HÜDA PAR, 21 Hak ve Özgürlükler Partisi, 22 Ocak Partisi, 23 Adalet Birlik Partisi, 24 Demokrat Parti, 25 Güç Birliği Partisi, 26 Millet Partisi, 27 Milli Yol Partisi, 28 Adalet Partisi, 29 Genç Parti, 30 Aydınlık Demokrasi Partisi, 31 MHP, 32 Türkiye İşçi Partisi, 33 Demokrasi ve Atılım Partisi, 34 Saadet Partisi ve 35 Vatan Partisi.
Bu 35 parti, yerel seçimlerde adaylarıyla yarışacak ve seçmenlere çeşitli siyasi tercihler sunacak.

Editör: Durmuş Özke