Kilonun korunması veya ağırlık kaybının devamlılığı, kışın daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile karşılanması adına her dönemde olduğu gibi bu mevsimsel geçiş döneminde de yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
Hücredeki oksitlenmeyi önleyen, savunma mekanizmasını güçlendiren, vücut direncini arttıran antioksidanlar; kişilerin bağışıklık sistemleri ile hastalıklara yakalanma risklerini azalttıkları veya hastalansalar dahi daha kısa sürede atlatmalarını sağladıkları için bu dönemde daha da üzerinde durulması gereken maddelerdir. Özellikle A,C,E vitaminleri ve selenyum, çinko, magnezyum mineralleri antioksidan özelliklere sahiptir. Bundan dolayı mevsim geçişlerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem verilmeli; doğru ve doğal kaynaklardan alınmalıdır.
Havaların soğumasıyla birlikte su tüketiminde ciddi azalmalar olabilmektedir. Çay, kahve gibi kafeinli sıcak içecekler su ihtiyacını karşılamadığı gibi vücuttan su atılmasına neden olarak mevcut sıvı ihtiyacını arttırmaktadır. Bu gibi içecekler yerine C vitamini yönünden zengin kuşburnu çayı tercih edilebilir.
Sonbaharda artan depresyon eğilimiyle birlikte kişiler hamur işi, pasta, börek, çikolata, gofret gibi basit karbonhidrat içeren besinlere yönelebilmektedir. Bu dönemde meydana gelen depresyon ve stresi kontrol altına almak için B grubu vitaminlerinden zengin besinlerden yardım alınabilir. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri tüketimine dikkat edilmelidir. Bu mevsimde bolca sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan şekerini kontrol altında tutmak ve balık tüketimine dikkat etmek de depresyon durumuna karşı fayda sağlayabilmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.