İnsülin direnci insülinin vücutta depolanmasına neden olduğu için kilo alımına, kalp ve damar rahatsızlıklarına ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir. İnsülin direnci olan bireyler düzenli ve dengeli beslenme eşliğinde spor da yapmalarına rağmen kilo vermekte zorlanabilirler. Ancak bu aşamada bireylerin pes etmemeleri diyetlerine devam etmeleri gerekir. Çünkü insülin direnci kilo vermeyi zorlaştırırken fazla kilo da insülin direncini tetikler. Bundan dolayı bu kısır döngüyü kırmak için motivasyonun tam ve devamlı olması gerekir.
İnsülin direncinde beslenme çok önemlidir. Gelişen teknoloji, yaşam şartları ve standartlarıyla birlikte hareketsiz yaşam ve kısa zamanda yüksek enerjili fastfood ürünlerinin tüketimindeki artış insülin direncini tetikler.
İnsülin direncini kırmak için kandaki insülin seviyesini hızla yükseltip insülin direncini artıran glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durmak gerekir. Glisemik indeksi yüksek olan besinlerin başında; beyaz ekmek, patates ve patatesli yiyecekler, pirinç ve pirinçli yiyecekler, hazır meyve suları, şerbetli tatlılar, şekerlemeler ve rafine şekerle hazırlanmış besinler gelir. İnsülin direnci olan bireylerin bu besinlerden mümkün olduğunca uzak durması büyük önem taşır.
İnsülin direnci belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilir:
-Hızla kilo alınması ve kilo vermede yaşanan zorluk,
-Yemeğin ardından tatlı yeme ihtiyacı ve bununla gelen aşırı ağırlık hissi ve uyku hali,
-Yemekten hemen sonra acıkma, el ayak titremesi
-Yorgunluk hissi,
-Sürekli tatlı yeme ihtiyacı,
-Bel çevresinde yağlanmanın sürekli artması,
-Karaciğer yağlanması,
-Koltuk altı, kasık ve boyun bölgelerinde esmerleşme,
-Kadınlarda adet düzensizlikleri
Bu gibi şikayetleriniz varsa öncelikle bir endokrinoloji veya dahiliye uzmanına görünmelisiniz.
Sağlıklı günler dilerim.