Denizl'nin Çivril İlçesi, Ömerli Mahallesi'nde yaşayan 90 yaşındaki Meryem Altınbaş, okul yıllarında öğrendiği İstiklal Marşı'nın tamamını ezbere okuyor. İstiklal Marşı'nı okurken duygularına hakim olamayan Meryem Nine ziyaretine gelenleri de duygulandırdı.
Çivril İlçesine bağlı Haydan Mahallesinde doğan ve 12 yaşında Gönen Köy Enstitüsüne giden Meryem Altınbaş, okulda birçok şey öğrendiklerini yaşlılığa bağlı olarak birçoğunu unuttuğunu ancak İstiklal Marşı'nın tamamının ezberinde olduğunu söyledi. Ölünceye kadar marşını unutmayacağını belirten Meryem Nine; “Okumaktan, öğrenmekten, ezberlemekten gurur duyduğum İstiklal Marşımızı ölene kadar unutmayacağım.” dedi. 


Ömerli Mahallesindeki evinde ziyaretine gelenlere Köy Enstitüsü günleri ve hayatına dair detaylar anlatan Meryem Nine hayattaki en önemli şeyin okumak ve bilgi olduğunu belirterek; “Ben Haydan köyünde doğmuş fakir bir köylünün kızıydım. 12 yaşında Gönen Köy Enstitüsüne gittim. 4 yıl eğitim aldım. 90 yıllık hayatımda bildiğim gördüğüm ne varsa okulda öğrendim. Öğrenmek ve okumak bir insan için en önemli şey.” dedi.


Gençlerin bilgiye ilgi duymadığından şikayet eden Meryem Nine; “Ben okuldan geldikten sonra köyde yerde bulduğum eski gazete parçalarını alır koynumda saklar eve götürür tekrar tekrar okurdum. O zaman bilgiye ulaşmak habere ulaşmak çok zordu. O yüzden bulduğum her gazete parçası her yazı çok kıymetliydi.” dedi.

Denizli 82 Yıldır Bu Lezzetten Vazgeçemiyor! Nedir Bunun Sırrı? Denizli 82 Yıldır Bu Lezzetten Vazgeçemiyor! Nedir Bunun Sırrı?


Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle çok fazla evinden çıkamadığını belirten Meryem Altınbaş; “Geçen yıllarda öğrencilerin olduğu bir programda İstiklal Marşı'nı okudum ve tecrübelerimi öğrenciler ile paylaştım, artık dışarıya çıkamıyorum. 90 yaşındayım, sağlığım el verdiği sürece okumaya ve öğrenmeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

Editör: Atakan Göker