Diyanet Açıkladı, Kurban Kesim Fiyatları Belli Oldu Diyanet Açıkladı, Kurban Kesim Fiyatları Belli Oldu

Avrupa ülkeleri arasında yeniden gündem haline gelen kızamık hastalığı tehlikesi Türkiye’yi de vuruyor. Türkiye, son bir yılda 40 kat artan vaka sayısı ile en çok vaka görülen Avrupa ülkesi oldu.

Uzmanlar, kızamık hastalığı vakalarının artma sebebi olarak Covid-19 pandemisi döneminde 3 milyon çocuğa kızamık aşısının yapılmaması olarak değerlendirdi. 2023 Aralık ayına kadar görülen kızamık hastalığı vakası 5 bin 584’e ulaştı. Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı "Ne yazık ki son bir yıldır bir kızamık salgınıyla karşı karşıyayız. 2022 öncesi 0'la 10 arasındaydı 2022-2023 senelerinde toplam 127 olan vaka sayısı 2023 Aralık ayında 4 bin 584'e çıktı. Yani 40 kat arttı." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’yi Uyardı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) vaka sayılarının Türkiye’de çok artması ile ilgili uyarıda bulundu. Okul çağında yapıldığı bilinen kızamık aşısı, pandemi döneminde yapılmadı ve aileler özel olarak çocuklarını aşı için sağlık merkezlerine götürmedi. Bu eksik aşı nedeni ile 1990’larda kökü kazınan hastalık yeniden artış gösterdi.

Dr. Kırımlı "Aşıya karşı bir tereddüt oldu. Okullarda yapılıyordu diye. Bu sebeple 3 milyona yakın çocuk bu ara grupta kaldı. Bizler yaz aylarında bu aileleri, tek tek arayarak aile sağlığı merkezlerine davet ettik. Gelenlerin aşılarını tamamladık ama yine de bu aşı tereddütü bir nebze de olsa bizleri engelliyor." diye konuştu.

Kızamık Ölümcül Bir Hastalıktır!

Düzensiz göçmen girişi, pandemide gelişen aşı karşıtlığı gibi sebeplerden vakaların arttığını savunan uzmanlar uyarıyor. Uzmanlar, kızamık hastalığının ölümcül ve tehlikeli bir hastalık olduğunun altını çiziyor. Özellikle çocukların tehlike grubunda olduğu belirtilerek 1-4 yaş arasına iki doz halinde, okul öncesi 6-7 yaşındaki çocuklara da tek dozda yapıldığı hatırlatıldı.

Kızamık Hastalığı Nedir?

Bir virüs çeşidi olan kızamık, solunum yolu ve temas ile insandan insana bulaşan bir hastalıktır. Fazla ve hızlı bulaşıcı özelliği ile korku dağıtan kızamık virüsü, sadece insanlarda görülmesi sayesinde tamamen yok olması ön görülen bir hastalıktı. Ancak aşısızlık sebebi ile son dönemlerde artış gösteriyor.

Kızamığın kuluçka süresi 6-21 gündür. Virüsü aldıktan sonra ortalama 13 günde, kızamık belirtileri başlar. Bulaştırıcılık döküntüler ortaya çıkmasından önceki beş gün ile sonrasındaki 4-5 gün içinde devam etmektedir. En fazla bulaştırıcılık ise ateşli dönem ve solunum semptomlarının olduğu dönemdir.

Kızamıktan korunmanın tek yolu %100 oranda başarı gösteren kızamık aşısının yapılmasıdır. Kızamık aşısı ücretsiz olarak uygulanır.

Kızamık hastalığında belirtiler; yüksek ateş, vücutta kırmızı lekeler ve döküntü, gözde sulanma ve burun akıntısıdır.

Editör: Haber Merkezi