Denizli’nin Honaz ilçesinde üreticiler daha önce alıcı firmanın fiyatları düşürmesi üzerine tepki göstermişti. Düşen fiyatlarla ve Honaz çiftçisinin yaşadığı sorunlarla ilgili Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün de sosyal medya üzerinden paylaşımda bulundu. 

RAMAZAN AYHAN “HAMAM NE ZAMAN AÇILACAK?” RAMAZAN AYHAN “HAMAM NE ZAMAN AÇILACAK?”

Denizli’nin Honaz ilçesinde çiftçileri ziyaret ederek yaşadıkları mağduriyeti sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışan Milletvekili Sema Silin Ün paylaşımında, “1 haftada üçte birine düşen fiyat karşısında çiftçi ne yapsın. Gerekli destekler verilmezse şehirlerimizin anlamı, coğrafi işaretli ürünleri yavaş yavaş yok olacak. Honaz Kiraz'ımız bu kaderi yaşamasın istiyoruz ve tüm yönetimleri taşın altına ellerini koymaya çağırıyoruz” dedi.  

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün’ün paylaşımında “Bu yıl bir sorun yaşadık aslında sorun üretimde değil satışıyla alakalı yaşıyoruz çünkü üretimden sonra piyasaya çıkan fiyat 1 hafta içerisinde yarı yarıya hatta yarı yarıyadan daha aza düştü. Burada tüccarlarla çiftçiler arasında maalesef ciddi bir sıkıntı meydana geldi. Kiraz toplanılması çok güç narin bir meyve olduğu için işçilik maliyeti ve ilaçlama maliyeti çok yüksek. Az önce hal esnafıyla beraberdik söyledikleri rakamlar 15-20-25- 30'un üzerinde hal çıkışında kiraz yoktu. Dediğim gibi Honaz Kirazı çok önemli hem ihracatımızda hem Türkiye üretiminde önemli bir kiraz bölgesi ama buna rağmen korumaya yönelik bir tedbir alınmadığından artık kiraz üretiminden çekilmeye başladıklarını, kiraz üretiminin maliyetlerini nedeniyle ve herhangi bir desteğe sahip olmadıkları için kiraz üretiminden çekildiklerini, yerini araziye daha başka meyvelerde değerlendirmeye başladıklarını görüyoruz. 

Düzenleme ve Planlama Şart 

Buradan hem iktidara hem yerel yönetimlere çağrımız, ürünleri özellikle Honaz için söylediğimizde kirazı burada korumak istiyorsak mutlaka bir planlama çerçevesinde çiftçiye doğru yönlendirme yapmamız gerekiyor. Aracı kurumlarla alakalı bir düzenleme yapılmadığı için de bütün maliyeti üretimin yükünü aslında çiftçilerimiz göğüslemiş oluyor” şeklinde ifadelerde bulundu.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli