Çivril İlçesi Gürpınar mahallesinde son yıllarda artan ceviz üretimi, Çivril ve Gürpınar’ın ceviz alım merkezi olmasını sağladı. Yıllık ortalama 17 bin Ton üretimi yapıldığı Çivril’de Ekim ayında başlayan hasat ile Türkiye’nin birçok ilinden tüccarlar Gürpınar Mahallesine gelerek üreticilerin yetiştirdiği cevizleri toptan alıyor. Araçları ile Gürpınar’a gelen tüccarlar bölgede yetişen cevizin Ege Bölgesinde yetişen en iyi ceviz olduğunu belirtiyor.

Son 10 yılda ekim alanı % 100 arttı

Cevizi daha önce kendi tüketimleri için yetiştirdiklerini belirten Mustafa Bozkaya “Gürpınar’da ceviz hep yetişiyordu. Kurak tarım olduğu için çok fazla alternatifimiz yok. Özellikle dağ yamacında arazisi olanlar ceviz yetiştiriciliği yapıyor. Son yıllarda eski cevizler Chandler cevizi ile aşılanmaya başladı. Eski ağaçlarda Chandler cevizi çok iyi verim vermeye başladı. Buda hem üretim miktarını hem de fiyata olumlu yansıdı” dedi.  Ceviz dikim alanlarının son yıllarda yüzde yüzden fazla arttığını belirten Mustafa Bozkaya “verim iyi olunca tüccarda almaya gelince dikim alanı yüzde yüzden fazla arttı. Gürpınar ceviz üretim merkezi oldu. Şua anda benim  de bin adet ceviz ağacım var. Yeni ceviz ağaçlarını da dikmeye başlıyorum” dedi.

Yetiştiriyoruz ama Fiyatı Biz Belirleyemiyoruz

Mahallenin ceviz üretim merkezi durumuna gelmesinin sevindirici olduğunu ifade eden ceviz üreticisi Mustafa Bozkaya “Gürpınar bölgesinde ceviz üretiminin çok olması, kaliteli ceviz yetişmesi çok güzel bir durum. Ancak cevizi biz yetiştirmemize rağmen fiyatı gelen tüccar belirliyor. Gelen tüccarlar genellikle Çanakkale, Maraş, Urfa ve Antep, Kütahya civarından geliyor. Hasat başladı mı tüccarlar gelir ve üreticinin elindeki cevizi toplamaya başlar” dedi.

Çocuğunuzda Hiperaktivite Bozukluğu Olabilir! Bu İşaretlere Dikkat! Çocuğunuzda Hiperaktivite Bozukluğu Olabilir! Bu İşaretlere Dikkat!

Belirli bir fiyat politikaları olmadığına dikkat çeken Mustafa Bozkaya “üretici olarak biz ürünümüzün fiyatını belirleyemiyoruz. Her üretici kendi bir fiyat söylüyor ama kimse de dediği fiyata satamıyor. Tüccar kaç liradan almak isterse bize söylüyor üretici bu fiyata razı oluyor. Üretici olarak bir fiyat birliğimiz ya da politikamız yok. Tüccarlar zaten birbirini tanıyor, kendi aralarında ağız birliği yapsalar kimse satmayacağım yada ucuz diyemiyor. Çünkü çiftçi ürününü paraya çevirme derdinde oluyor” dedi.

Üreten Çiftçi Fiyatı Belirleyen Tüccar

8 Yılda ürün veriyor

Yeni dikilen bir fidanın ya da aşının ortalama 8 yılda ürün verdiğini belirten Mustafa Bozkaya “Ceviz 8 ile 10 yıl arasında ürün verir. Eski cevizlerde bu süre daha uzun fakat Chandler cinsi ceviz 8 yılda az da olsa ürün verir. Ceviz her meyve gibi iyi bakıldığında uzun yıllar mahsul veren bir tür. Bizim burada yetişen cevizde bu verim daha uzun yıllar sürüyor” dedi.

Gürpınar Cevizi, Ege Bölgesinin En İyisi

10 yıldır Çivril ve Gürpınar mahallesine ceviz almaya geldiğini belirten tüccar Turan Uzel “tüccar olarak Ege bölgesinde gitmediğim köy kasaba ilçe kalmadı. 10 yıldır Gürpınar’a ceviz almaya geliyorum. Buranın cevizi kabuğunu dolduruyor ve içi beyaz oluyor. Ege Bölgesinde burada yetişen ceviz gibi ceviz yetişen başka bir yer yok. Birçok tüccar buraya ceviz almaya geliyor. Gürpınar’da yetişen ceviz hem iri hem beyaz” dedi. Ceviz almak için arabada konakladığını belirten Uzel “biz buraya ceviz almak için Çanakkale’den geliyoruz. Hasat zamanı geliriz bir hafta 10 gün arabada yatarız. Kamyon doldu mu Çanakkale’ye döner tekrar geliriz. Bu süreç kış sezonu gelene kadar devam eder. Buranın cevizi güzel olduğu için tüccarlar bu zahmete katlanır” dedi.

Editör: Haber Merkezi