Denizli AK Parti Gazze Konusunda Çok Hassas! Denizli AK Parti Gazze Konusunda Çok Hassas!

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından derlenen Türkiye’nin istihdam şampiyonu illeri verileri, 34 milyonu aşkın işgücüyle Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük ikinci işgücü unvanını taşıdığını gösterirken, yeni iş imkanları arayanlara rehber olacak bir çalışmaya imza atıldı.

Online İngilizce kursu sunan Preply, İŞKUR verilerinden hareketle Türkiye’nin 2022 istihdam karnesini ortaya çıkardı. En çok istihdam gerçekleştirilen illerin ve iş açığının en yoğun olduğu şehirlerin sıralandığı araştırma dosyasında, geleceğin mesleklerine de yer verildi. Öte yandan işverenlerin, yabancı dil ve iletişim becerisi gibi yetkinliklere daha fazla özen gösterdiğine dikkat çekildi.

En fazla istihdam da, iş imkanı da İstanbul’da

İŞKUR’un 2022 sonunda yayımladığı yıllık veriler, 2022’de Türkiye genelinde 1 milyon 395 bini aşkın işe yerleştirme gerçekleştirildiğini gösterdi. Bu rakamın yaklaşık 1,38 milyonu özel sektörde, 17 bin kadarı da kamuda kaydedildi. Öte yandan İstanbul, 2022’nin istihdam şampiyonu oldu.

Denizli Listede Yer Almadı

2022 yılında İstanbul’da 105 bine yakın istihdam gerçekleştirildi. Öte yandan şehrin beklentilerin üzerinde büyüyen ekonomisi, iş açığının 2022’de 2,31 milyona yükseldiğini gösterdi. İstanbul hâlâ zengin iş imkanlarıyla öne çıkan bir şehir olurken, istihdam rakamlarında İstanbul’u Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep gibi şehirler izledi. Denizli’nin ise İstihdam şampiyonu şehirler arasında yer almaması dikkat çekti.

Öte yandan Ardahan, Bayburt, Gümüşhane, Kilis gibi, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en az nüfuslu illeri ise istihdam ve iş açığı açısından son sıralarda konumlandı.

Türkiye’de geleceğin mesleklerine de yer verildi

İŞKUR'un 2022 Yılı İşgücü Piyasası Araştırma Sonuçları, Türkiye’de istihdamın en fazla olduğu sektörlerin yüzde 28,5 ile imalat, yüzde 21,4 ile toptan ve perakende ticaret olduğunu gösterdi. Bu rakamların Türkiye’nin yükselen bir üretim, sanayi ve ticaret ülkesi oluşuyla ilişkilendirilebileceğini kaydeden Mustafa Ali Sivişoğlu, “İş açığının en yoğun olduğu sektörlerde de bu kategoriler öne çıkıyor. Öte yandan işverenlerin beklentileri, Türkiye’de en çok istihdam artışının bilgi ve iletişim sektörlerinde olacağını öngörüyor. Dönüşen ekonomi ve gelişen teknoloji, Türkiye’de reel sektörün geleceğin mesleklerine yönelik bakışını da değiştiriyor. Örneğin yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, pazarlama profesyoneli, elektronik mühendisi gibi mesleklerde iş imkanlarının oldukça yoğun olduğu görülürken, Türkiye’de geleceğin meslekleri elektrikli otomobil ustası, büyük veri analisti, siber güvenlik personeli, güneş enerjisi montaj elemanı gibi yeni sektör ve iş alanlarında sıralanıyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi