Türkiye'de gerçekleşen her seçim dönemi, büyük tartışmalara ve bazı iddialara ev sahipliği yapıyor. Hem seçmenleri hem de siyasi partileri tedirgin eden 'oylar çalındı mı? Eksik mi sayıldı?' iddiaları artık bitebilir. 

Bu tür iddiaları sonuca ulaştıracağını düşünülen sistem elektronik seçim sistemi idi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener de bu şekilde düşündüğünü açıklamıştı. VOITERM teknoloji şirketinin duyurduğu habere göre artık Türkiye elektronik seçim sistemine geçiş için hazır olabilir.

Peki Nasıl? 

Memur Maaşı En Az 39 Bin 439 TL! Memura Temmuz’da Yüzde 10 Zam Mı Geliyor? İşte, Zamlı Memur Maaşları! Memur Maaşı En Az 39 Bin 439 TL! Memura Temmuz’da Yüzde 10 Zam Mı Geliyor? İşte, Zamlı Memur Maaşları!

Türk mühendislerin Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan teknoloji kiosktan ibaret. Kioskun başına giden vatandaş, TC kimlik numarası gibi verilerini okutacak ve oyunu kullanacak. Sistem, kriptografi yöntemleriyle şifrelendiği için oy gizliliği yine sağlanmış olacak. 

Bu teknoloji sayesinde kağıt, mürekkep vb. giderlerden tasarruf sağlarken, mükerrer oy kullanımını ortadan kaldırma potansiyeline sahip. Ayrıca oy kullanımı, sayımı ve sonuçlandırılması süreçlerini de daha hızlı hale getirmesi de hedefler arasında. 

Editör: Haber Merkezi