Natixis Investment adlı şirket, emekliler için yaptığı küresel çaptaki araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Emekliler için en yaşanabilecek ülkeleri araştıran şirket; sağlık, yaşam kalitesi, maddi refah ve emeklilerin gelirlerini dikkate alarak araştırmasını gerçekleştirdi. Türkiye’de yaşayan emekliler ile, diğer ülkelerde yaşayan emeklilerin yaşam standardı kıyaslamasını da bize sunan araştırma, ortaya hazin bir tablo çıkardı.

Kıdem Tazminatı Tabana Yayılıyor, Hem İşçi Hem İş Veren İçin Avantaj Kıdem Tazminatı Tabana Yayılıyor, Hem İşçi Hem İş Veren İçin Avantaj

Emekliler1

Türkiye Sonuncu!

Yapılan araştırmaya göre Türkiye, “Küresel Emeklilik Endeksi”nde yüzde 36 ile gelir açısından sonuncu olurken, yaşam kalitesi bakımından 44 ülke içinde sondan ikinciliği paylaştı. Türkiye’den daha kötü durumda olarak sonuncu olan ülke ise yüzde 10 ile Hindistan oldu. Meksika ve Kolombiya da emekliler için en yaşanılmaz ülkeler arasına adını yazdırırken, Brezilya da yüzde 36 ile Türk emekliler ile birlikte sondan ikinciliği paylaştı. Raporda, en yaşanılabilir yerler; yüzde 83 ile Norveç, yüzde 82 ile İsviçre ve yüzde 81 ile İrlanda oldu.

Emekli4

Cumhurbaşkanlığı Sistemi Etkisi

Türkiye’deki emeklilerin yıllar içinde ne kadar geriye gittiği de raporda yerini aldı. Türkiye, 2017 ve 2018 yılında emekliler için yaşanılabilecek ülkeler arasında yer alıyorken, son yıllarda artan enflasyonun etkisiyle emeklilerin gittikçe azalan satın alma gücüyle birlikte listenin en altına yerleşmiş bulunuyor. Raporda ilk 15’de olan ülkelerin tamamında emeklilerin hayat kalitesi yüzde 80’in üzerinde olurken, Türkiye’de yaşayan emeklilerin ölçülen hayat kalitesi ise yüzde 25 oldu.

Editör: Ali İhsan Sivrikaya