Türkiye'de müze ve ören yerlerini 2023'te toplam 30 milyon 488 bin 975 kişi ziyaret etti. Müze ve ören yerlerini 2024'ün ilk 4 ayında ise 7 milyon 348 bin 719 kişi gezdi. Denizli’nin de yer aldığı listede Türkiye’de en çok ziyaret edilen müze Konya Mevlana Müzesi oldu.  

Denizli Hierapolis (Pamukkale) Örenyeri - Kültür Elçisi

ÇİVRİL MÜFTÜSÜ ULU ÇINARLAR ZİYARETLERİNE DEVAM EDİYOR ÇİVRİL MÜFTÜSÜ ULU ÇINARLAR ZİYARETLERİNE DEVAM EDİYOR

Hierapolis Ören Yeri Milyonları Ağırladı 

Denizli Turizmi için çok önemli bir yere sahip olan Hierapolis Ören Yeri Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre milyonları ağırladı. Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yer alan Hierapolis Ören Yeri'ni toplam 11,2 milyon kişi ziyaret etti.  

Hierapolis (Pamukkale) Örenyeri

Hierapolis Ören Yeri’nin Tarihi  

Denizli İlinin 18 kilometre kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti Bergama Krallarından ikinci Eumenes tarafından İ.Ö. 2. yüzyılda kurulmuş olup, Bergama'nın efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Hiera'dan dolayı Hierapolis adını aldığı söylenebilir. 

Kent bir deprem bölgesinde bulunmasından dolayı meydana gelen depremlerle sürekli yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. 

Ancak bugün ayakta olan yapılar ise İ.S. 60 yıllarında olan büyük depremden sonra inşa edilmiş olup kent bundan sonra tüm Helenistik niteliğini kaybetmiş tipik bir Roma kenti görünümünü alarak ızgara planlı inşa edilmiştir. Hierapolis, Roma Dönemi'nden sonra Bizans Döneminde de çok önemli bir merkez olmuştur. İ.S. 4. yüzyıldan itibaren Hristiyanlık merkezi olması, İ.S. 80 yıllarında Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Philip’in burada öldürülmesi nedeniyledir. 

Kent İ.S. 4. yüzyılda Bizanslıların eline geçince Aziz Philip adına Martyrıum olarak adlandırılan sekizgen kilise inşa edilmiştir. Bundan dolayı kentin ünvanı artar ve Metropolis ünvanını alır. Kent İ.S. 7. yüzyıldaki büyük depremle tahrip olmuş ve kent kimliğini kaybetmiştir.12. yüzyılda da küçük bir kasaba haline gelmiş, İ.S. 13. yüzyılda Selçukluların egemenliğine geçmiş ve 14. yüzyıldaki depremden sonra tamamen terkedilmiştir. 

Türkiye’de Hangi Müze ve Ören Yeri Sıralamada Yer Aldı? 

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Galata Kulesi’ni 3,1 milyon kişi ziyarette bulundu. 

Ankara Cumhuriyet müzesi, 3,2 milyon ziyaretçi ağırladı. 

Nevşehir’de bulunan Göreme Ören Yeri ve Göreme Açık Hava Müzesi’ni ise toplamda 5,7 milyon kişi ziyaret etti.  

Nevşehir’deki Nevşehir Hacıbektaş Müzesi 3,5 milyon ziyaretçi ağırladı.  

Antikçağ’ın Anadolu Başkenti olan İzmir Efes Antik Kenti ise 9 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. 

Dünya üzerindeki ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Şanlıurfa Göbeklitepe’yi 2,8 milyon kişi ziyaret etti.  

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yer alan Hierapolis Ören yeri 11,2 milyon ziyaretçiyi ağırladı.  

Son 20 yılın en çok ziyaret edilen müzesi ise Konya’da bulunan Mevlana Müzesi oldu. 15,8 milyon kişinin ziyaret ettiği müzeye girişler ücretsizdir. 

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli