2002'den Bu Yana İlk Kez Bu Kadar Yüksek, Son 22 Yılın Rekoru

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kredi faizleri ve mevduat faizleri verilerini açıkladı. Verilerde Türk Lirası mevduat faizlerindeki rekor yükseliş durdu, fakat Şubat 2002'den bu güne kadar taşıt kredilerinde en yüksek faiz görüldü. Haftalık bazda tüm kredi faizleri düşerken, taşıt kredisi faizi yüzde 11.7'lik bir yükseliş gösterdi.

Merkez Bankası verilerine göre, 5 Nisan haftasında yüzde 67.48’e ulaşan 1-3 aylık TL mevduat faizi 12 Nisan haftasında yüzde 65.85’e gerilerken, yüzde 67.42 olan ticari kredi faizleri yüzde 65.89’a; konut kredisi faizleri  ise yüzde 45.14’ten yüzde 44.10’a geriledi. İhtiyaç kredisi faizleri de yüzde 83.08’den yüzde 83.06’ya indi.

Dünya gazetesinin haberine göre aynı dönemde taşıt kredisi faizleri uçuşa geçti. Taşıt kredileri faizleri yüzde 45.29’dan bir anda yüzde 57.03’e yükseldi ve bir haftada 11.7 puan birden yükselmiş oldu. Böylece taşıt kredisi faizleri Şubat 2002’den bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu. Taşıt kredisi faizleri  en son 22 yıl önce Şubat 2002’de yüzde 58.50’yi, Ocak 2002’de ise yüzde 60.75’leri görmüştü.

Araç Sahipleri Bunu Taktırmak Zorunda, Cezası Var! Araç Sahipleri Bunu Taktırmak Zorunda, Cezası Var!

NEDEN SADECE TAŞIT KREDİLERİ ARTTI?

Taşıt kredilerinin bu şekilde artmasını anlamaya çalışanlar, doğal olarak artışın sebebini merak ediyor. Peki diğer krediler düşerken sadece taşıt kredileri arttı?
Garanti BBVA Başekonomisti Seda Güler Mert bu soruyu, durumun TCMB'nin bir ay önce almış olduğu kredi büyüme sınırından kaynaklanabileceğini belirtti.
Mert, bu durumun TCMB’nin ilave sıkılaşma kararları neticesinde bir ay önce aldığı kredi büyüme sınırından kaynaklanabileceğine işaret etti.
Türk Lirası ticari krediler için yüzde 2.5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye; ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesi; taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının sabit kalmasına karar verilmişti.
Seda Güler Mert, bu büyüme sınırınıyla birlikte, artan talebin önüne geçmek adına artışın bu denli yüksek olduğunu ifade etti. Mert açıklamasında; “Taşıt kredilerinde aylık yüzde 2’lik büyüme sınırı var, talep de devam ediyor. Muhtemelen önüne geçebilmek için yüksek faiz uygulayıp kredi büyümesinin önüne geçilmek istenmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

Editör: Tolga Çetin