Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe üretim maliyetlerinin artması, üretim seviyelerinin düşmesi, gıda fiyatlarının artması, küçük çiftçilerin zor duruma düşmesi gibi pek çok sorunu beraberinde getiriyor.  

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) tarımsal girdi fiyat endeksinin mart ayı verilerini açıkladı. Tarımsal girdi fiyat endeksinde yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 165,31 ile veteriner harcamaları, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 7,04 ile tohum ve dikim materyali oldu.  Mevcut durum hayvancılık sektöründe yaşanan hastalıklar ve artan yem fiyatları gibi faktörlerden kaynaklanırken tarımsal girdi fiyat endeksi son 6 aydır sürekli olarak artmaya devam ediyor. 

Tarımda tüm zamanların ihracat rekoru - Dünya Gazetesi

Tarımsal girdi fiyatlarındaki yaşanan artış ise tarımsal faaliyetlerin yüksek olduğu Denizli ve Denizlili üreticileri ise yakından ilgilendiriyor. Türkiye istatistik Kurumu tarımsal girdi fiyat endeksinin mart ayı verilerini Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu değerlendirdi.  

18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı 18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı

Türk Tarım Orman Dergisi

Üretici Yetiştirmekten Vazgeçiyor 

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, Çiftçi girdilerinin 15 aylık artış serisini sürdürdüğünü, yıllık artış oranının yüzde 50’ye dayandığını belirterek “Gıda fiyatlarının ucuzlaması mümkün değil. Çiftçilerimiz tarlasını tohumla buluşturamıyor. Buluştursa hasat edemiyor. Bunun en tipik örneğini hayvansal üretimde yaşanıyor. Tarımsal girdi fiyat endeksinde yıllık değişimin en yüksek artışı 165,31 ile veteriner ve yem fiyatlarında olmuştur. Yetiştirici hayvanını beslemekten ve tedavi etmekte zorlanıyor. Yetiştirmekten vazgeçiyor. Bu yıl birçok vatandaşımız kurban kesemeyecek. Sürdürülebilir gıda güvenliği için üretimi ve üreticiyi öne çıkartan tarım politikaları geliştirilmelidir. Örgütlenmelerinin önü açılmalı, küçük aile işletmeleri pozitif ayrımcılıkla desteklenerek üretimin sürdürülmesi sağlanmalıdır” dedi.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli