BAKLAN AĞUSTOS AYINDA BEYAZA BÜRÜNDÜ BAKLAN AĞUSTOS AYINDA BEYAZA BÜRÜNDÜ

Kendine has koku ve tadı ile sevenleri tarafından tercih edilen susuz kavunlar satışa çıktı. Genellikle Çivril’de Özdemirci, Tokca, Karahallı’nın Karbasan, Buğdaylı ve Bekilli’nin Sırıklı ile Çoğaşlı mahallelerinde yetişen kavunlar yetiştiriciler tarafından satılmaya başladı. Bölgede ‘Hırsız Çalmaz’ ya da ‘Çoban Almaz’ diye tabir edilen türler tüketiciler tarafından tercih ediliyor.

Ata tohumlarından geleneksel olarak yetiştirilen kavunlar alıcısı ile buluştu. Yaz mevsiminin son dönemlerinde yetişen kavunlar üreticiler tarafından toplanarak Çivril pazarında satışa sunuldu. Bekilli Sırıklı mahallesinde yaşayan ve eşi ile birlikte çiftçilik yapan Hasan Berber kavunların büyük talep gördüğünü belirtti.  Susuz yetişen kavunların koku ve tadının baskın olduğu için tercih edildiğini belirten üretici Hasan Berber “bu kavunlar ata tohumu ile yüz yıllardır yetiştiriliyor. Koku ve tadı çok baskındır. Bu kavunun tadını bilen başka kavun yemez” dedi.

Bekilli’nin sırıklı mahallesinden eşi ile yetiştirdiği kavunları Çivril’de satan Fadime Dede ise kavunların isimleri olduğunu söyledi. Kavunların yöresel adlarla isimlendirildiğini belirten Fadime Dede “en çok çoban almaz yada hırsız çalmaz denilen tür tercih ediliyor. Bu kavun dış görüntü olarak kabağa benzer gören beğenmez ama koku ve tadı ile kendine bağımlı yapar. O yüzden hırsız çalmaz ya da çoban almaz derler. Eşe düğleği vardır küçük ama tatlıdır. Asma düğleği adından da anlaşılacağı gibi yazın sapından asarak muhafaza edilir. Kışın ortasına kadar bir şey olmadan dayanır. Diğer kavunlar da farklı isimlerle adlandırılır” dedi.

Susuz yetişen kavunların tane, kilo ve sepet usulü satıldığını belirten Fadime Dede “bu kavunlar genelde sepet ile satılır. Ama bazen kilo ve tane isteyen de oluyor. Biz kendimiz yetiştirici olduğumuz için müşteriyi kırmıyoruz. Kim nasıl almak isterse satış yapıyoruz. Ama eski nesil kesinlikle sepetle alır” dedi.

I M G 20240815 134618

Susuz yetişen kavunların diğer kavunlara nazaran daha az raf ömrü olduğunu belirten Fadime Dede “bu kavunların bazı türleri kaşık kavunu diye bilinir. Bunlar fazla dayanmaz o yüzden üretimde çok tercih edilen türler değildir. Bu kavunlar mevsiminde olur ve hemen tüketilmelidir” dedi.

I M G 20240815 133802

Kavunların kıraç ve susuz tarlalarda yetiştiğine dikkat çeken Fadime Dede “biz bir önceki yıl ektiğimiz kavunun çekirdek ve tohumlarını ayırır gelecek yıl onları ekeriz. Ektiğimiz tarlalar kıraç ve su olmayan bölgelerde. Sadece yağmur suyu ile yetişen kavunlar Ağustos ayının sonları Eylül ayının ilk haftalarında olgunlaşır ve tüketime hazır hale gelir. Bu kavunların en büyük özelliği hiç su verilmeden yetişmeleri ve kendileri has tat ve kokuları” dedi.

Whatsapp Image 2024 08 21 At 11.21.11

Editör: Bülent Çakır