Ev hanımlarına yönelik yeni emeklilik düzenlemesi, sosyal güvenlik sistemine katılmalarını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor. 18-65 yaş arası kadınlara yönelik bu düzenleme ile devlet, sigorta primlerinin üçte birini karşılayacak. Bu sayede ev hanımları, sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilecek. Ayrıca, kısmi emeklilik için gereken gün sayısı SSK ve BAĞ-KUR primlerinin eşitlenmesi ile 4 bin 500 güne çekilecek. Bakan Vedat Işıkhan, bu düzenlemelerin orta vadede uygulamaya konulacağını açıkladı.

Ev hanımlarına nefes aldıracak bir emeklilik düzenlemesi için resmen adım atıldı.

Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak? Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak?

Yeni düzenleme ile sosyal güvenlik sistemine sigortasız ya da aktif sosyal sigortası bulunmayan ev hanımlarının da dahil edilmesi amaçlanıyor.

Düzenleme kapsamında ev hanımlarının sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

Düzenlemeden yararlanabilmek için gerekli tek şart ise 18 ila 65 yaş arasında olmak.

Sosyal güvence ile ev hanımları sağlık hizmetlerinden de ücretsiz faydalanabilecek.

SSK ve BAĞ-KUR primleri eşitlendiğinde de 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek.

EV HANIMLARINA DUYURULDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarına yönelik emeklilik ve sigorta düzenlemesinin hayata geçirilmesi için sürecin başladığını açıkladı.

Torba Reform Kanunu'nda ev hanımları için emeklilik, kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, SSK ve BAĞ-KUR prim eşitlemesi gibi birçok çalışma yer aldı.

"Genel ekonomik hayatın içinde ev kadınlarımızla birlikte varız." diyen Bakan Işıkhan, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Ev hanımlarına prim desteği çalışmalarımıza başladık. İsteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruyoruz. Zamanı ve koşulları uygun olduğunda yerel sendikalardan ve STK'lardan görüş alacağız. Belli bir noktaya geldiğimizde Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle de görüşerek düzenlemeleri uygulamaya koyacağız. Bu düzenlemeler orta vadede gerçekleştirilecektir."

Kaynak: HABER MERKEZİ