Türkiye, Kişi Başına Düşen Sigara Tüketiminde Dünya Birincisi

Türkiye, kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayısında dünya birincisi olarak tespit edildi. Ancak, sigarayı bırakmak isteyenlerin tercih ettiği elektronik sigaraların da sigara kadar zararlı olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, elektronik sigaraların, özellikle ağır solunum yetmezliği ve akciğer hasarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Sigara Kullanımında Dünya'da Bir Numarayız

DSÖ'den Elektronik Sigaralara Acil Eylem Çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), toplum sağlığını korumak amacıyla elektronik sigara kullanımının kontrol altına alınması için acil eylem çağrısında bulundu. Elektronik sigaranın, içeriğindeki kimyasallar bakımından sigara dumanı kadar zararlı olduğuna dair DSÖ'nün uyarısı dikkat çekiyor. Uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenlere farklı yöntemler denemek yerine kararlılıkla hareket etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.Sigara Kullanımında Dünya'da Bir Numarayız

Türkiye'de Sigara İçenlerin Sayısı 15 Milyonu Aştı

Uluslararası uzmanlar, dünya genelinde 2 milyar insanın sigara ve tütün ürünlerine bağımlı olduğunu belirtiyor. 2018- 2023 Tütün Kontrolü Planı'na göre Türkiye'de sigara içenlerin sayısı 15 milyonu aşıyor. Türkiye genelinde her dört kişiden birinin sigara kullandığı açıklanırken, bu oranın yaklaşık 20 milyon kişiyi kapsadığı ifade ediliyor. Ülke genelindeki düzenli sigara içicisi sayısının önemli bir sağlık sorunu oluşturduğu vurgulanıyor.

Avrupa'da Sigara Tüketiminde Türkiye İkinci Sırada

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi'nin son raporuna göre, Avrupa ülkeleri arasında sigara içme oranında ikinci sıradayız. Bulgulara göre, sigara içenlerin yüzde 27,3'ü ile Türkiye, yüzde 29 ile birinci sıradaki Bulgaristan'ın ardından geliyor. AB ülkelerinde ise sigara kullanma ortalaması yüzde 18,4 olarak kaydedildi.

Sigara Kullanımında Dünya'da Bir Numarayız

Sigara Bağımlılığının Başlangıcı Çoğunlukla Gençlik Dönemi

Araştırmalara göre, sigara bağımlılarının büyük bir kısmı çocukluk ve ergenlik döneminde sigara içmeye başlıyor. Yüzde 70'inin düzenli sigara içmeye 18 yaş civarında başladığı ve bu kişilerin birkaç yıl içinde günlük sigara içimini önemli ölçüde artırdığı ifade edildi.

Türkiye'de Kişi Başına Düşen Günlük Sigara Tüketiminde Dünya Birincisi

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayısında dünya birincisiyiz. Türkiye'de bu rakam 17,1 iken Yunanistan'da 15,7, İsrail'de 15,5 ve Japonya ile Avusturya'da 15,4 adet olarak belirlendi.

Tütün Sektörünün Eleştirisi: "Tüketiciyi Öldüren ve Yasal Olan Tek Ürün"

Yayınlanan raporda, tütün endüstrisinin sert bir eleştirisi yapılarak, "Üreticinin önerdiği şekilde kullanıldığında tüketiciyi öldüren ve satışı yasal olan tek ürün tütün. Gelişmiş ülkelerin çok uluslu tütün şirketleri tütün satarak insanları hastalandırıyor ve sonra bu hastalıkların ilaçlarını satarak kazançlarını katlayarak artırıyorlar. Dolayısıyla tütün sektörü kelimenin tam anlamıyla bir sömürü düzeni oluşturmaktadır" denildi.

Pasif İçicilik ve Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Raporlarda, pasif içiciliğin sağlık üzerindeki zararlarının kesin olarak kanıtlandığı vurgulanırken, en çok çocukların bu zararlı etkilerden etkilendiği belirtildi. Açıklamada, sigarayı bırakmak isteyenlerin kararlılıkla hareket etmeleri gerektiği ve elektronik sigaraların da sigara kadar zararlı olduğu uyarısına yer verildi.

Editör: Haber Merkezi