Denizli’nin Serinhisar İlçesine bağlı Yüreğil Mahallesi’nin kadim geleneği, bu sene de coşkuyla gerçekleştirildi. 24 Oğuz boyundan birisi olan Yüreğil Mahallesi, takriben 500 yıllık geçmişi olan çörek derme ananesini bu Ramazan Bayramı arifesinde de yoğun katılımla gerçekleştirdi. Serinhisar Belediye Başkanı Osman Kılıç’ın da katıldığı etkinlik, mahallenin başlangıç noktasında okunan dua ile başladı. Çörek derme etkinliğine il merkezi ve çevre illerin yanı sıra Serinhisar ilçesinin Yatağan, Ayaz, Kuyucak ve Kocapınar mahallelerinden binlerce çocuk katıldı. Mahalle sakinleri, çörek derme etkinliğinde dağıtılacak ürünlerle evlerinin önlerinde bekledi. Sıra halinde ellerinde poşetlerle mahalle sokaklarını gezen çocuklar; çikolatadan keke, şekerlemelerden bisküvilere, tatlılardan kuruyemiş çeşitlerine kadar yüzlerce ürünü topladı.

Serinihisarin Corek Derme Gelenegi Yasatilmaya Devam Ediyor3

500 Yıllık Gelenek

DENİZLİ GAZETECİLER CEMİYETİ ÜYELERİNİ ÇİVRİL’DE AĞIRLADI DENİZLİ GAZETECİLER CEMİYETİ ÜYELERİNİ ÇİVRİL’DE AĞIRLADI

Kendisi de Yüreğilli olan ve yıllardır çörek derme etkinliğine katılan Büyük Birlik Partisi (BBP) Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi İbrahim Akman, "Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı arifelerinde mahallemizin sokaklarında 'Çörek Derme' etkinliği düzenlenir. Asırlık geleneğimiz, Yüreğil'in kadim bir geleneği olarak tarihe geçiyor. Tabii burada açık havada aslında bir ders niteliğinde atmosfer yaşanıyor. Bu kadim Yüreğil geleneğinde açık havada tam anlamıyla önemli bir paylaşım gerçekleştiğini ifade ederek küçük çocuklar tek başlarına çörek kapma yarışına girerek bir özgüven kazanmakta. Büyükler açısından da küçüklere verilen çikolata, gofret ve benzeri gıda maddeleri ile bir paylaşım yaşanmaktadır. 100 yıl önce, 150 yıl önce tabii ki bugünkü gıda maddeleri dağıtılmamaktaydı. Eski dönemde çörek dediğimiz bir çeşit hamur işi badem, üzüm ve ceviz dağıtılmaktaydı. Bugün ise modern dünyada çikolata, gofret, şeker olmuştur. Bugünkü etkinliğimizde, çevre mahallelerden gelen çocuklarımızla birlikte yaklaşık bin kişi mahalle sokaklarında çörek derdi" ifadelerinde bulundu.

Serinihisarin Corek Derme Gelenegi Yasatilmaya Devam Ediyor1

Geleneği Yaşatan Mahalle Sakinlerine Teşekkür

Yüreğil Mahalle Muhtarı Hüseyin Zeybek ise "Gücümüz yettiğince bu geleneğimizi sonsuza dek gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu ortamdan atmosferden çok memnunuz. Bayram sevincimizi çocuklarımızla birlikte yaşadık. Bu geleneğin unutulmaması, gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatılması adına çok güzel oldu. Bize destek olan bütün mahalle sakinlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi