Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşananan anlaşmazlığın çözüme kavuşamaması halinde taraflar haklarını hukuk yoluyla çözmeye gidiyor. Ev sahipleri bazen sadece evin sahibi olduğu için özel yaşam alanına izinsiz girebiliyor, hakları olmayan şeyleri kendilerine hak görebiliyorlar.Bu tür durumlarda yasal süreç ev sahibinin canını yakabilir. Kiracılar da bu gibi durumlarda haklarını nasıl arayacağını merak ediyor. .
EVİN SAHİBİSİ OLSANIZDA EVİN KULLANIM HAKKI KİRACININDIR
Ev sahibi evini kiraya verdiği andan itibaren evin kullanım hakkı kiracıya aittir çünkü kiracı bedelini ödeyerek kullanım hakkını satın alır. Kiracı kira ödemeleri aksattığı hallerde bazı ev sahipleri kiracıdan habersiz eve girerek eşyalarını dışarıya atabiliyor. Bu noktada ev sahibi kira ödemesini alamadığı için haklı gibi görünse de durum öyle değil. Eğer ev sahibi kiracının evine girerse konut dokunulmazlığını ihlal ettiği için başına büyük bela açıyor. Kiraya verilen evin kullanım hakkı tamamen kiracınındır.
KİRAYİ ÖDEMEMENİZ EV SAHİBİNİN İHLALİNİ HAKLI ÇIKARMAZ
Ev sahipleri asla ve asla kiracıların kullanımında olan eve izinsiz giremez. Kicacı kira ödemesi yapmamış dahi olsa eve kafalarına göre girip çıkamazlar. Konut bir insanın en özel alanıdır ve dokunulmazlığı vardır. Kiracı kirayı ödememişse bu yasal yollarla halledilmelidir.
EV SAHİBİ KİRACININ EVİNE İZİNSİZ GİRERSE CEZASI NE OLUR?
Konut dokunulmazlığını ihlal eden ev sahibi Türk Ceza Kanunu’na göre tanımı yapılmış ciddi bir suçtur. Emniyet güçleri bile bir eve suçlu veya suç unsuru olduğunu bilseler bile savcılıktan izin almadan konutlara girip arama yapamıyor. Ev sahibi kiracının konut dokunulmazlığını ihlal ederse direk olarak hapis cezası ile karşılaşır. Uygulanan hapis cezası 6 ay ile 2 yıl arasında değişebiklmektedir. Ancak işin içine darp etme veya konut dokunulmazlığı ihlali gece saatlerinde yapılması durumunda ev sahibi 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezasına çaptırılır. .