Denizli Sarayköy Gerali’de meydana gelen jeotermal patlama ile 13 gündür devam ediyor. Sarayköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise konu hakkında soruşturma başlattığını geçtiğimiz günlerde duyurdu. Fakat Denizli sivil toplum örgütleri ve vatandaşların ses yükselttiği olay ile ilgili Denizli Milletvekillerinden CHP’li şeref Arpacı hariç kimse bir açıklama ya da paylaşımda bulunmadı. Edinilen bilgilere göre ise Denizli Milletvekilleri konudan haberdarlar ve Denizli CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da yarın sahada olacak.  

Olay, Denizli'nin Sarayköy ilçesinde, 29 Nisan’da jeotermal tesis kurulumu için yapılan sondaj çalışmaları sırasında meydana geldi. Şirket yetkilileri ise yapılan gaz ölçümlerinde riskli bir sonuç çıkmadığı aktarıldı.   

CHP'NİN IŞIK KAPATMA EYLEMİNE ÇİVRİL’DEN DESTEK ÇIKMADI CHP'NİN IŞIK KAPATMA EYLEMİNE ÇİVRİL’DEN DESTEK ÇIKMADI

Sorular Cevaplanmadı 

Geçtiğimiz günlerde ise Sarayköy Halkı ve Büyük Menderes İnisiyatifi, “Patlayan kuyudan çıkan akışkanlar en verimli tarım alanlarını, sebze, meyve bahçelerini ve halkın sağlığını halen tehdit etmektedir. Akışkanların sıvılaşan kısmı kirli su olarak toprakları da kirletmektedir. Bu çeşitli kimyasalları içeren sular nerede birikmektedir? Büyük Menderes’e mi yoksa başka bir yere doğru mu akmaktadır? Bu sularla ilgili kimyasal incelemeler yapılmış mıdır? Bilim insanları ve uzmanlar JES’lerdeki yer altından çekilen akışkanların bir damlasının bile doğaya bırakılmasının tehlikeli olduğunu söylemektedirler” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.  

ŞEREF ARPACI: “SANAYİ ÜRETİMİ EYLÜLDE BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 0,13  ORANINDA AZALDI. BÖYLECE ÜRETİM SON ÜÇ AYDA ARKA ARKAYA AZALDI”

 
CHP’li Denizli Milletvekili Şeref Arpacı Ne Dedi? 

Denizli Milletvekili Şeref Arpacı jeotermal santrali sondaj çalışması yaptığı sırada meydana gelen patlamanın ardından hidrojen sülfür gazının çevreye yayılmasını Meclis gündemine taşıdı. Vekil Arpacı, “Bazı vatandaşların boğaz ve burun bölgelerinde tahrişe neden olan ağrı rahatsızlıkları çektiği ifade edilmektedir. Bölge halkı yetkililer tarafından bir an önce aydınlatıcı açıklamaların yapılmasını ve gerekli tüm önlemlerin alınmasını talep etmektedir” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.  

Denizli ili Sarayköy ilçesi Gerali ile Sakarya mahalleleri yakınlarında 29 Nisan 2024 tarihinde özel bir firmanın jeotermal santrali sondaj çalışması yaptığı sırada meydana gelen patlamanın ardından hidrojen sülfür gazının çevreye yayılmaya devam ettiği görülmektedir. Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın evlerde ikamet eden vatandaşlar gazla yayılan koku, beyaz örtü tabakası ve gürültüden dolayı tedirgin durumdadır. 

Aydınlatıcı Açıklama Yapılmalı ve Sorular Cevaplanmalı 

Her ne kadar yetkililer tarafından çevreye yayınlan hidrojen sülfür gazının sağlığa bir zararı olmadığı açıklaması yapılsa da vatandaşlarımız hem sağlıkları hem de gazın çevreye vereceği zararlar konusunda derin endişe taşımaktadır. Bazı vatandaşların boğaz ve burun bölgelerinde tahrişe neden olan ağrı rahatsızlıkları çektiği ifade edilmektedir. Bölge halkı yetkililer tarafından bir an önce aydınlatıcı açıklamaların yapılmasını ve gerekli tüm önlemlerin alınmasını talep etmektedir.”  

CHP’li Arpacı’nın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle: 

 1) Söz konusu jeotermal santrali hangi firmaya aittir? Santral hangi tarihten itibaren faaliyet göstermektedir?  

2) Santral için gerekli izinler kimler tarafından hangi tarihte verilmiştir? 3) Jeotermal santral için gerekli Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmış mıdır? 

4) Patlamanın yaşandığı kuyunun ruhsatsız olduğu iddiası doğru mudur? Kuyuya ait ruhsat bilgileri nedir?  

5) Söz konusu santralde patlama neden gerçekleşmiştir? Kuyu geçen zamana rağmen neden kapatılmamıştır?  

6) Santralde yaşanan patlamada ihmal söz konusu mudur?  

7) Santral en son ne zaman hangi kurum tarafından denetlenmiştir? Denetleme sonucunda herhangi bir eksik/ihmal tespit edilmiş midir?  

8) Çevreye yayılan hidrojen sülfür gazının insan sağlığına etkilerinin azaltılması için alınan önlemler nelerdir? 

9) Çevreye yayılan hidrojen sülfür gazının çevreye ve doğaya etkilerinin azaltılması için alınan önlemler nelerdir?  

10) Bu tarz durumlar için acil müdahale ekipleri var mıdır? Yoksa bugüne kadar neden önlem alınmamış mıdır? 

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli