Ege bölgesinin önemli şeker pancarı üretim merkezlerinden Çivril’de hasat başladı.

Manisa'dan Denizli'ye Gelen Araç Ters Döndü! Manisa'dan Denizli'ye Gelen Araç Ters Döndü!

Geçen yıla göre verimin yüksek olduğu Pancar hasadı başladı. Tarladan sökülen pancarın geçen yıllara oranla daha verimli olması çiftçilerin yüzünü güldürürken fiyatın geçen yıllara göre düşük olması ise çiftçileri tedirgin ediyor.

Çivril’de binlerce üreticinin ekimini yaptığı şeker pancarının hasadı ile çiftçilerin zorlu mesaisi başladı. Makine yardımı ile sökülen pancarlar kadın işçiler tarafından yapraklarından ayırılarak işlenmeye hazır hale getiriliyor. Kadın işçilerin çalıştığı tarlada zorlu mesai sabah erken saatlerde başlıyor. Makine tarafından sökülen pancarları bıçak yardımıyla yapraklarından temizleyen kadınlar pancar söküm işinin makine ile kolaylaştığını ancak temizleme işinin el emeği ile yapıldığını belirtirken “çiftçilik hep zor. Ne kadar makine olsa da birçok işte el emeği ve beden gücü devam ediyor” dediler.

Pancarda verim iyi fiyat düşük

Çivril’de 27 BİN dekardan 170 -180 BİN ton hasat beklediklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul pancarın geçen yıllara göre verimli ancak fiyatının düşük olduğunu söyledi. Özkul “pancarın alım fiyatı geçen yıl 1.450 liraydı bu sene de yaklaşık 1.500 – 1.550 lira gibi olacak. Girdi fiyatlarının yüzde yüzden fazla arttığı bir dönemde bu fiyattan alım yapılması çiftçi ve üreticiyi zor durumda bırakır” dedi.

Pancar alım fiyatı da açıklandı

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, aylardır beklenen 2023 yılı pancar alım fiyatını, kota tamamlama primi dahil bin 855 lira olarak açıkladı.

Editör: Haber Merkezi