Atadan kalan arsa,para ev gibi miraslar kardeşler arasında birliği ve beraberliği  yok edebiliyor. Anlaşmazlıkların çoğunda kardeşler miras kavgasına tutuşuyor. Bu olayların kaynağında mirası bırakan anne veya babanın adil olmayan bölüştürme yöntemleri başta geliyor. Yasal prosedür uygulandığında herhangi bir sorun oluşmayacakken, çocuklar arasında ayrım yapan, paylaştırma uygulamaları büyük bir krize yol açıyor. Kardeşler bu krizin sonunda anlaşamadıkları gibi bir de hayatlarının sonuna kadar birbirlerinden uzaklaşıyor.

MİRAS KARDEŞLER ARASINDA NASIL DAĞITILIR?

Miras paylaştıırma zamanı geldiğinde kardeşler arasındaki dağılımın nasıl olacağı merak edilip araştırılıyor. Miras konusunda ortada herhangi bir vasiyetname bulunmuyorsa, miras bırakan anne veya baba sağlığında mirasının bir kısmını bir veya birden fazla çocuğuna devretmemişse o zaman tamamen miras hukukuna göre paylaştırma yapılacaktır. Miras hukuku nezdinde kardeşler arasında ayrım yapılmaz ya da bir kardeşe üstünlük gösterilmeden miras  paylaştırılır. 

KAYMAKAM HASAN AKBULUT KADIN MUHTARLARI ZİYARET ETTİ KAYMAKAM HASAN AKBULUT KADIN MUHTARLARI ZİYARET ETTİ

MİRASI BIRAKANIN VASİYETİ VARSA NE OLUR?

Miras paylaştırılacağı esnada miras bırakanın bir vasiyetnamesi ortaya çıkarsa ilk önce bu vasiyetnamenin geçerli olup olmadığını tespit edilmelidir. Vasiyetname eğer zorla yaptırıldıysa geçerli olmayacaktır. 
Vasiyetnamenin geçerliolduğu anlaşılırsa o zaman vasiyetnameye göre miras paylaşımı yapılır. Ancak vasiyetnamede çocukların saklı payları kardeşlerden birine veya 3. bir kişiye devredilemez. Böyle yapılan bir vasiyetname kuralına göre yapılsa dahi bozulacaktır.

BİR KARDEŞ MİRASTA DİĞERLERİNDEN FAZLA PAY ALABİLİR Mİ?

Miras bırakan kişi eğer isterse çocukları arasında ayrım yaparak malının bir kısmını istediği mirasçılardan birine hukuken verebilir. Mal varlığının yarısını çocuklarından birisine kolay bir biçimde bırakabilir. Ancak kalan yarısında diğer çocukların da payı olacağı için bunu yapamaz. Bu durumda mal varlığının yarısını alan kardeş bir de diğer yarısı için kardeşleri ile paylaşıma gidip hak alabilir ve mirasın önemli bir kısmına sahip olabilir. Üstelik bu miras paylaşımı hukuki olduğu için bozulması mümkün değildir.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ