2024 yıl sonu dolar beklentisi 40,53 TL olarak öngörüldü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarının verisini paylaştı.

Kural açıklandı: Bunu yapamayan artık trafiğe çıkamayacak Kural açıklandı: Bunu yapamayan artık trafiğe çıkamayacak

Bu veriler ışığında, 2024 yıl sonu için bir önceki ankette dolar/TL beklentisi 40,02 iken, Mart anketinde dolar/TL beklentisi ise 40,53 oldu. Şubat ayı anketinde 41,15 olan 12 ay sonrası dolar kuru öngörüsü ise Mart anketinde 42,79 TL olarak gerçekleşti.

Gerçekleştirilen anketin Şubat ayı ve Mart ayı sonuçlarına göre; faiz beklentisi yüzde 45 iken yüzde 45,82 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi ise, 42,96 iken yüzde 44,19 oldu. Büyüme beklentisi ise sabit kaldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan uzman ekonomistler, “Verilere bakıldığında beklenen öngörülerin ötesine gelişmeler yaşanabileceği görülüyor. Yıl sonu tahminlerinde Mart ayı anket sonuçlarından  daha çok artış olması bu öngörülerin ötesinde yükseliş farkları yaşanmasını bekliyorum. Yıl sonu dolar fiyatı 50 TL’ye ulaşabilir. Son dönemdeki politikalar doları sabitlemek üzerine olsa da öngörüler daha çok fazla yükseleceğini gösteriyor. Ebetteki bunlar yatırım tavsiyesi değildir. Tam olarak ne olacağını hiç kimse bilemez” dedi.

Editör: Durmuş Özke