Kamuda yapılan harcamalarda tasarruf sağlamak amacıyla alınan yeni kararlar kamuoyuyla paylaşıldı. Kamu personel servislerinin yerini toplu taşıma kartlarının alacağını duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu adımın kamu bütçesine olumlu etkiler yapacağını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Ocak'ta 141,7 milyon, Şubat'ta 379,6 ve Mart'ta 477,3 milyon olmak üzere 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri toplam 998,6 milyon lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu giderin toplam 363.5 milyon lira olduğu dikkate alındığında servis taşımacılığına devletin ödediği paranın yaklaşık 3 kat arttığı görüldü. 2023 yılın tamamında bu gider toplam 2 milyar 611 milyon lira olmuştu.

Kamuda tasarruf adımları kapsamında personel servisleri için yeni bir karar alındı. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda açıklandı.


ARTIK TOPLU TAŞIMA VARSA SERVİS OLMAYACAK
Şimşek burada yaptığı konuşmasında kamudaki taşıt durumuna değinerek, “3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak. İhtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecek. Savunma ve güvenlik hariç, kamuda personel servisi hizmetinin toplu taşımı olan yerlerde kaldırılacak. Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımını da sıkı kurallara tabi tutulacak. Kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımı yasaklanacak” ifadelerini kullandı.

Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak? Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak?

TOPLU TAŞIMA KARTI GELİYOR
Bu kapsamda ilk uygulamanın büyükşehirlerde hayata geçmesi beklenirken yeni sistemin nasıl işleyeceğine dair detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Buna göre kamu personeline toplu taşıma kartı verilmesinin planlandığı belirtildi. Bu kapsamda günlük bir gidiş bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartı verilmesinin maliyet açısından avantaj sağlayacağı dile getiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ