Kuraklık Çivril’de bulunan 60 mandayı olumsuz etkiledi.

Çivril’in Emirhisar Mahallesi’nde yeterli su olmadığı için çamur banyosu yapamayan mandaları da kuraklık vurdu.

Denizli’de tek doğal manda kaymağı üretilen Çivril’in Emirhisar Mahallesi’nde yaşanan susuzluk ve kuraklık mahallede üretimi yapılan manda kaymağı ve yoğurdunu olumsuz etkiledi.

Emirhisar’da yaklaşık 15 ailenin yetiştirdiği 60 Manda meralarda yaşanan kuraklık nedeniyle çamura giremeyince süt üretiminde düşüş yaşanmaya başladı. Emirhisar Mahallesi’nde küçük gölet oluşturulan ve mandaların tek çamur banyosu olan gölette mandalara yetersiz geliyor.

“ÇAMUR BANYOSU MANDALAR İÇİN ÖNEMLİ”

Oluşturulan gölet mandaların bir saat kaldığını söyleyen yetiştiriciler; “Normalde mandaların çamurda bir saatten fazla durması gerekir. Ama su yok, yağış yok. Kuraklık mandaları çok etkiledi. Mandalar için önemli olan çamur banyosudur. Bu banyoyu da yeterince yapamayınca sütte verim düşüklüğüne neden oluyor. Mera zaten kuru. Mandalar öğlen sıcakta çamur banyosu yapacak ki serinleyecek. Ama oluşturulan gölet 60 mandaya yetmiyor. Mandalar için çamur banyosu önem arz ediyor ”dedi.

“MANDA KAYMAĞINDA EMİRHİSAR TEKTİR”

Manda kaymağı yapmanın zahmetli bir iş olduğunu belirten yetiştiriciler; “Manda kaymağı yapmak zordur. Hem az süt olur hem de kaymak yapmak için sütü iki kere kaynatmak gerekir. Sütü sağdıktan sonra kaynatıp soğumaya bırakılır. Sonra bir kere daha kaynayıp soğuyunca üzerindeki kaymağı alırız. Yaklaşık 5 kilo sütten yaklaşık 700 – 800 gram kaymak çıkar. Denizli’de Emirhisar kaymağı gibi kaymak yoktur. Emirhisar manda kaymağı ile meşhurdur ”diye konuştu.

MANDA KAYMAĞINA TALEP ÇOK

Manda sütünün az olması nedeniyle üretilen kaymak ve yoğurdun az olduğunu ifade eden yetiştiriciler; “Manda kaymağı ve yoğurdu çok faydalı ve doğal için talep çok. Emirhisar’daki üreticilerimiz Perşembe pazarına götürüp satıyorlar buraya gelip alan da var. Ama günlük bir kilo kadar kaymak iki kilo kadar da yoğurt çıkıyor. Bazen içmek için süt olarak kullanıyoruz. Almak isteyenler birkaç gün önce haber verirlerse ancak yapabiliyoruz ”şeklinde konuştu.

Mandaların gelir kaynakları olduklarını ifade eden yetiştiriciler; “Dünyanın her yerinde olduğu gibi Çivril’de de kuraklık yaşanıyor. Meralar kurudu. Hayvanlarımızın otlakları kurudu. Çamur banyosu alanları kısıtlı. Yağış olmazsa sonumuz ne olacak bilemiyoruz. Bizim gelir kaynağımız mandalarımız. Onlarda da süt veriminde düşüş olursa biz zarar ediyoruz. Zaten yem fiyatları almış başını gidiyor. Çiftçiler ve üreticiler mağdur oluyor ”ifadelerini kullandı.