Bundan dolayı bu süreci en az hasarla atlatabilmek adına evde kalmak, sosyal mesafeyi korumak, kişisel ve genel hijyen kurallarına uymak, uyku düzenine dikkat etmek kadar yeterli ve dengeli beslenmek de bu süreçte büyük önem taşıyor. Yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir bunun yanında yapacağınız birtakım beslenme değişiklikleriyle de bağışıklığınızı daha da güçlendirebilirsiniz.
· Yeterli ve dengeli beslenin
Her zaman olduğu gibi bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenmek, çok düşük kalorili diyetlerden veya detokslardan uzak durmak oldukça önemli. Bu tür enerji içeriği ve besinsel değeri düşük diyetler bağışıklık sistemini zayıflatır.
· Antioksidan alımına dikkat!
Bu süreçteki mücadelemizde en büyük yardımcılarımız antioksidanlar olacak. Özellikle taze sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlara mutlaka günlük ve düzenli olarak beslenmenizde yer verin. Yeşil çay, kırmızı lahana, pancar, nar, toz veya taze zencefil, yaban mersini çok iyi birer antioksidan kaynağıdır.
· A, C, D vitamini ve Çinkoya dikkat!
Portakal, mandalina, limon, kivi, maydanoz, ıspanak, turp, brokoli, biber gibi besinlerde yer alan C vitamini bağışıklığı güçlendirmenin yanında antioksidan özelliği sebebiyle hücresel boyutta yenilenmeyi ve iyileşmeyi sağlar.
Yumurta, süt ve süt ürünleri, havuç, kırmızı biber gibi besinlerde bulunan A vitamini de yine bağışıklık sistemini güçlendirirken enfeksiyon hastalıklarının ilerlemesini önlemeye yardımcıdır.
Özellikle kış aylarında eksikliğine sıkça rastlanan ve besinlerle alımı zor olan D vitamininin de bağışıklığı koruyucu ve vücut direncini artırıcı etkisi vardır. Mevsim geçişinde olduğumuz bu dönemde eksikliğinizin olup olmadığını hekiminizle görüşüp, gerekli durumlarda dışarıdan takviye olarak almanızda fayda var.
Yulaf, çiğ badem, kabak çekirdeği, tam tahıllar gibi besinlerde bulunan çinkonun da bağışıklığın güçlü kalması konusunda önemli bir etkisi vardır.
· Probiyotikler
Bağırsak mikrobiyotasının bütünlüğünü korumak adına bu süreçte probiyotik ve prebiyotik tüketimine özen göstermek oldukça önemli. Bağırsaklardaki hasarlar zararlı mikroorganizmaların vücuda yayılımını artırırken, vücut direncini de düşürür. Kefir, peynir, yulaf, tam tahıllı gıdaların tüketimi oldukça önemli.
· İdeal kilonuzu koruyun
Obezite vücut stresini artıran, vücut dengesini ve direncini bozan bir faktördür. Bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için ideal kiloda olmaya dikkat edin.
· Su tüketimine dikkat!
Ağırlığınızın kilogramı başına 30 ml suyun altına düşmeyecek şekilde su tüketmeye özen gösterin.
Sağlıklı günler dilerim.