Emircik mahallesinde yapılması planlanan Güneş Enerji Santraline (GES) tepki gösteren İYİ Parti İlçe Başkanı Koray Eren, “Bu işin siyaseti olmaz. Ovaya yapılacak GES’e tüm Çivril karşı çıkmalı” dedi.

Son Dakika! Denizli'de Feci Kaza! Son Dakika! Denizli'de Feci Kaza!

Emircik mahallesinde bulunan 2 milyon 284 bin metre kare mera arazisi üzerine yapılması planlanan GES için tepki gösteren İYİ Parti Çivril İlçe Başkanı Koray Eren meralar korunması gereken alanlar Çivril’de GES yapılacak o kadar arazi varken ovanın merkezine GES yapma talebi akılla izah edilecek bir durum değil. Önce bu saçmalığı el birliği ile durdurmalı sonrasında da mera arazisinin kim ya da kimler tarafından GES için tahsis edildiğini bulmalıyız” şeklinde konuştu.

Koray Eren, “Ovaya Yapılacak GES’e Tüm Çivril Karşı Çıkmalı”

“Bu İşin Arkasında Birilerinin Olup Olmadığı İyi Araştırılmalı”

Meraya GES yapılmak istenmesinin Çivril için büyük bir ihanet olduğunu belirten Eren, “Birinci sınıf tarım arazilerinin olduğu ve 6 köyün ortak kullanım alanı olan meraya GES izni vermek akıl alacak bir iş değil. Bu işin arkasında birilerinin olup olmadığı iyi araştırılmalı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına katılan ve GES’e karşı çıkan tüm Emircik mahallesi sakinlerine ve STK temsilcilerine teşekkür ederim. Yapılacak olan tesis, üretim alanı değil, istihdam merkezi değil, hayati önem arz eden bir tesis değil. Ancak hangi akla hizmetse neredeyse 3 milyon metrekare sahayı işgal edecek. Birinci sınıf tarım arazilerinin ortasında. Bu tesisin Çivril’de yapılabileceği birçok alan olmasına rağmen bu alanın tercih edilmesi ya da bu alana yönlendirme yapılması sıradan bir tercih değil. Bu işin arkasında kim varsa Çivril halkına açıklanmalı” ifadelerini kullandı.

“Ne Dünya Üzerinde Ne De Türkiye’de Görülmemiştir”

Tarım arazisi üzerinde GES örneği olmadığının altını çizen İYİ Parti İlçe Başkanı Koray Eren, “Ne dünya üzerinde ne de Türkiye’de birinci sınıf tarım arazilerinin olduğu alana GES yapıldığı görülmemiştir. Hele kanunla korunan mera arazisi üzerine yapılan başka bir örnek yoktur. GES talebi geldiğinde ÇED toplantısı kararı alınmadan bu işin iptal edilmesi gerekirdi. Bu noktada kamuoyunun aklına, Emircik meraları gözden mi çıkartıldı sorusu geliyor. Bizler böyle bir şey olamadığını anlatmaya çalışsak ta, anlamakta ve anlatmakta zorlandığımız zamanlar oluyor. Bu konuda Belediye detaylı bir izahat yapmalı” dedi.

“Çivril Hepimizin”

Gösterilen ortak tepkinin Çivril ve Çivrilli çiftçilerin geleceği açısından büyük bir katkı olduğunun altını çizen Eren, “Çivil hepimizin. Bu meralar, bu tarım arazileri geleceğimiz, bu kadar verimli alanlar bir firmaya peşkeş çekilemez. Peşkeş, GES ile örtbas edilmek istense de buna göz yummamız mümkün değil. Çivril arazilerini sözde GES projeleri ile el koymak isteyenler iyi bilmeli ki Çivril’in verilecek bir karış toprağı yok. GES yapmak isteyene de Tokça’da, Özdemirci’de Karabedirler mahallesinde arazi çok” şeklinde konuştu.

Koray Eren, “Ovaya Yapılacak GES’e Tüm Çivril Karşı Çıkmalı”

“Bu topraklar geçmişten geleceğe emanetimiz”

Toprakların özelliklede verimli tarım arazilerinin gelecek nesillerin emaneti olduğunu belirten Koray Eren, “Bu topraklar geçmişten geleceğe emanetimiz. Kimse kafasına ya da siyasi bağlantılarına göre buralara el koyamaz. Biz nasıl atalarımızdan bu topakları teslim aldıysak gelecek nesillere de öyle teslim edeceğiz. Mera ve tarım arazisi dışında kim hangi amaçla kullanmak isterse karşısında Çivril halkını bulur” dedi.

ÇED toplantısının iptal edilmesinin yeterli olmadığını ifade eden Koray Eren, “ÇED toplantısının iptal edilmesi büyük bir başarı ancak ÇED toplantısının iptal edilmesi yeterli değil. Çivril kamuoyu yetkili mecra ve isimlerden, Emircik mahallesi başta olmak üzere Çivril’de hiçbir mera arazisi üzerine GES yapılmayacağını yapılması planlanan projelerinin de sonsuza kadar iptal edildiğini görmek ve duymak istiyor” ifadelerini kullandı.

“Tarım Kentiydik Peşkeş Kenti Olmayalım”

Çivril’in yetiştirdiği tarım ürünleri ile meyve deposu olduğunu ifade eden Koray Eren, “ Ege Bölgesinin en büyük ovası, ülkenin sayılı tarım üretim merkezlerinden biri olan Çivril yetiştirdiği ve ihraç ettiği tarım ürünleri ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Narenciye ve tropikal meyveler dışında her meyvenin yetiştiği ova GES tarlaları olmasın. Tarım kentiyiz peşkeş kenti olmayalım” dedi.

Editör: Haber Merkezi