Bursa'da yaşayan Aynur Özdemir 8 yıl önce eşinden boşanmasının ardından 3 çocuğunu büyütebilmek için turbo tamiri işine girdi. 3 yıl önce sanayide bir işe girerek turbo tamir etmeyi öğrendi. Burada 3 yıl çalışarak ustalaşmasının ardından çocukları ile birlikte Çanakkale’ye taşındı. Çanakkale'ye taşınmasının ardından, pandemiden dolayı geçim sıkıntısı çekti. Daha sonrasında iş yeri açmaya karar verek Özdemir, Bursa'ya işyeri açtı.

Tubocu Aynur Usta

Çöpe Atılan Çuvaldan Yeni Doğmuş Yavru Köpekler Çıktı Çöpe Atılan Çuvaldan Yeni Doğmuş Yavru Köpekler Çıktı

Esnafın desteğiyle araçların yakıt sistemlerinde kullanılan turbo tamirciliğinde kısa süre içinde başarılı olan Özdemir, işlerini büyüterek işinde gerekli makineleri satın aldı. Sanayide ‘Turbocu Aynur Usta’ olarak tanınan Özdemir boşanmasının ardından geçen yıllar içerisinde çocuklarına hem annelik hem de babalık yaptı. 4 yıldır kendi kurduğu işletmesinde turbo tamir eden Özdemir, ilk başlarda sanayi esnafı tarafından önyargı ile yaklaşılırken, azimle çalışarak birçok kadına örnek oldu. 

“Siz kadınsınız, bu işten nasıl anlarsınız” 

Mesleğini yaparken kadın olduğu için önyargıyla yaklaşıldığını ifade eden Aynur Özdemir, “Bu mesleği Gaziantep’te 3 yıl çalışarak öğrendim. Ailevi sorunlardan dolayı Gaziantep’ten ayrılarak Çanakkale’ye yerleştim. Çanakkale’de de bu işi yaptım. Oradaki esnaf arkadaşlar da bana yardımcı oldu. Çanakkale sanayisinin küçük olmasından dolayı Bursa’ya yerleşmeye karar verdim. Bursa’ya gelmeden önce bir araştırma yaptım. Bursa’da bu işi yapmak istiyorum ama Bursa’da bu iş yürür mü diye bir soruşturdum. Buradaki esnaf arkadaşlar turbo ustasının olmadığını ve bu işin yapılabileceğini söylediler. Bazı esnaflar ise ‘siz kadınsınız, bu işten nasıl anlarsınız’ dedi. Ama şu anda esnaf arkadaşlarımla çalışıyorum. Şu an arada sırada bana gelip ‘Aynur usta nasılsın’ diye hal hatır soruyorlar” şeklinde konuştu.

Tubocu Aynur Usta 1

"Usta Nerede ?" Diye Soruyorlar


Dükkanına ilk kez gelen müşterilerinin şaşkınlık yaşadığını belirten Özdemir, “Parça almak için müşteri geldiğinde aracı kontrol etmeye gittiğimde bana ‘usta gelecek mi’ diye soruyorlar. ‘Usta benim ben geldim’ diyorum. Genelde şaşırıyorlar, ilk defa sanayide çalışan kadın gördüklerini söylüyorlar. Eleştiriler bazen oluyor ama önyargıları kırdık. 4 yıl içerisinde insanların gözleri aşina oldu. Farklı il ve ilçelerden müşterilerim oldu. Kötü eleştirileri artık almıyorum” diye konuştu.

Editör: Atakan Göker