15 Eylül 2022 tarihinde başlayan ve 2 yıl içinde 2 defa uzatılan ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ düzenlemesi, ikinci el araç piyasasındaki yüksek fiyatlar ile fırsatçılığın önüne geçmeyi amaçlıyordu. Bu düzenleme, bireyleri ve kurumları zor duruma sokarken, 2024 ile 2025 yılları için belirsizlik de devam ediyor. Temmuz ayı yaklaşırken bu sınırlamanın kalkıp kalmayacağı merkak konusu.

2023 yılından beri ikinci el araç piyasasında görülen keskin düşüş, önceden yüksek enflasyon döneminde yatırım aracı olarak görülen araç piyasasını etkiledi. ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ sınırlaması ile beraber, fırsatçılığın önüne geçilirken, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk da engellenmiş oldu. 2023’ün sonlarına doğru otomobil arzının artmasıyla beraber piyasa dengelenmeye başladı. Krediye ulaşımın zorlaşması ve maliyetlerin artması ile araç, yatırım aracı olmaktan çıktı. Fakat uygulamanın süresinin uzatılması durumunda, aracını satmak isteyenler de zor durumda kalabilir.

Yüzde 20’lik Zam Sonrası Memur ve Memur Emeklisi Maaşları Ne Kadar Olacak? Yüzde 20’lik Zam Sonrası Memur ve Memur Emeklisi Maaşları Ne Kadar Olacak?

Artık Uzatılmamalı!

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt “Bu nedenle artık bu uygulamaya da ihtiyaç kalmadığını düşünüyoruz. Daha fazla uzatılmamasında fayda var. Çünkü finansmanın pahalı ve ulaşılması zor olan bu süreçte, ihtiyaç sebebiyle araçlarını satmak isteyen şahıs ve kurumlar ciddi zorluklar yaşıyor. En fazla da bireysel müşteri zorluk yaşıyor. Araç almış ve bir sebeple ihtiyaçtan erken satması gerekiyor ama yapamıyor. Biz dernek olarak uzatılmaması yönünde talebimizi ilgili bakanlığı ilettik. Olumlu bir dönüş bekliyor ve süre bitiminde tekrar uzatılmayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi