Bugün ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dalaman Çayı’nın Acıpayam bölümünde regülatör ve HES projesine izin verdi.

Cohen Enerji Grup A.Ş. tarafından planlanan santralin 3 yıl içerisinde tamamlanması ve ekonomik ömrünün inşaatı dahil 49 yıl sürmesi öngörülen projeden üretilen Elektrik Çameli TM’ye bağlanacak. Karaismailler HES işletmeye geçtiğinde ise yıllık ortalama 60,399 GWh/yıl enerji üretilmesi bekleniyor.

HES İçin 49 Yıllığına Kiraya Verildi

Köy Halkı Şikayetçi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Dalaman Çayı’nın Acıpayam bölümünde regülatör ve HES projesine izin verdiğinin duyulmasının ardından köylüler isyan etti. Suyun kullanım hakkının şirkete ait olacağını, halkın katılım toplantısında belirtilenden daha büyük bir baraj yapılacağını, tarım arazilerinin su altında kalacağını savunan halk endişeli.

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin uygun görmediği, Acıpayam Belediyesi ve Alcı Mahallesi Muhtarlığı’nın itiraz ettiği projenin nihai ÇED raporu tamamlandı. Firmanın megavat başına aylık 138 bin lira kira bedeli ile Dalaman Çayı'nı 49 yıllığına kiraladığı öne sürüldü.

Denizli’nin Keçi Çobanı Ozanı: Aşık Musa! Denizli’nin Keçi Çobanı Ozanı: Aşık Musa!

Küçük yerleşim yerleri ve tarım alanlarının baraj altında kalacağı belirtilen rapora göre en çok bin nüfuslu Alcı Mahallesi’nin etkileneceği kaydedildi.

Köylüler kendilerine baraj gövdesinin 13 metre yükseklikte olacağının söylendiğini fakat ÇED raporunda 23 metre yüksekliğe kadar çıkabileceğini gördüklerini ifade ederek “13 metre yükseklikte 250 dönüm arazi su altında kalacak. Fakat 23 metre yapılırsa binlerce dönüm tarım arazisi sulara gömülecek” dedi.

Editör: Haber Merkezi