Ülkemizde uzun yıllar çalışan pek çok vatandaş ileride rahat bir emeklilik geçirmek isterken bunun için yapılması gereken şartlar bulunuyor. İşte vatandaşların bilmesi halinde ileride daha çok emeklilik maaşı almasına sebep olacak o altın kurallar. 

Temmuz ayında gerçekleştirilen 6 aylık enflasyon oranındaki emekli zammı öncesi yeni emeklilik düşünenler, "emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli?" sorusunu sıkça sormaktaydılar. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve BAĞ-KUR sigortalıları, emeklilik dilekçesini yılın hangi ayında verirlerse versinler, o yıl içinde emekli aylıklarındaki tüm artışlardan faydalanabiliyorlar.

Ocak-Haziran döneminde emeklilik dilekçesi verenlerin emekli maaşları, Ocak ayındaki zam oranı üzerinden hesaplanarak bağlanıyor. Ancak Temmuz ayında, 6 aylık enflasyon farkı kapsamındaki artıştan veya olası ek zamdan da faydalanabiliyorlar. Öte yandan, Temmuz - Aralık döneminde emeklilik dilekçesi veren SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için, emekli maaşları için Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlar yansıtılarak bağlanıyor.

MADDE MADDE AÇIKLANDI

SSK ve BAĞ-KUR sigortalıları için, emeklilik dilekçesinin Kasım - Aralık ayında mı yoksa Ocak ayında mı verilmesi gerektiği, yılın ilerleyen zamanlarında belirleniyor. Özellikle 2024 yılı enflasyonunun, Ocak ve Temmuz aylarında yapılan toplam zammın altında kalacağının öngörülmesi durumunda, dilekçenin Kasım - Aralık ayında verilmesi daha avantajlı olabilir. Ancak yıllık enflasyonun, Ocak ve Temmuz aylarında yapılan toplam artıştan daha yüksek olacağının anlaşılması halinde, dilekçenin Ocak ayında verilmesi daha uygun olacaktır.

Yabancılar duyurdu: Doların bu rakamı görmesi bekleniyor Yabancılar duyurdu: Doların bu rakamı görmesi bekleniyor

BAZI AYLAR ÇOK KRİTİK

Memurlar, emeklilik dilekçesi verdiklerinde, Ocak ve Temmuz aylarında yapılan artışlardan faydalanırlar. Ancak, memurların emekli ikramiyesi, dilekçenin verildiği tarihteki katsayı üzerinden hesaplanır. Bu durumda, memurların emekli ikramiyesinde kayıp yaşamamak için dilekçelerini Mayıs - Haziran dönemi yerine Temmuz ayında vermesi daha avantajlı olabilir.

İşçilerin kıdem tazminatı, son brüt ücretleri üzerinden hesaplanır. Ancak, kıdem tazminatı tutarı, her 6 ayda bir belirlenen kıdem tazminatı tavanını aşamaz. 2024'ün Ocak - Haziran döneminde, kıdem tazminatı tavanı 35.058,58 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda, brüt ücreti tavan tutarını aşan SSK'lıların, kıdem tazminatında kayıp yaşamamak için emeklilik dilekçesini Temmuz ayında vermesi gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilerin zamına ilişkin yeni düzenlemelerin sinyalini verdi. Ek zam konusunda yeşil ışık yakan Yılmaz, hükümetin maaş artışlarıyla ilgili bir dizi çalışma yaptığını belirtti.

Yılmaz, "Çalışma Bakanlığımızın emeklilerle ilgili yaptığı, gündelik hayata dokunan bazı çalışmalar ve hazırlıklar var. Onlar tamamlandığında Çalışma Bakanlığımız bunları vatandaşlarımızla paylaşacaktır" dedi.

"Emeklilerle ilgili nasıl bir düzenleme ve çalışma yapılabilir?" sorusuna ise Yılmaz, enflasyona göre yapılacak emekli zammına ek artışın yapılacağını açıkladı.

Emekliye yönelik iyileştirmelerin yolunu açan Yılmaz, "Emeklilerimize 6 ay için bir artış yapılmıştı, hatırlarsınız. Bu yüzde 50'ye varan artış 6 ay için geçerli, 6 aylık süre için yapılmıştı. 6 ay sonrası memurlarda olduğu gibi emeklilerimiz için de bu değerlendirmeler yapılacaktır elbette. Dolayısıyla orada gerekli ayarlamalar mutlaka ele alınacak, yapılacaktır. Bir taraftan da Çalışma Bakanlığımızın emeklilerle ilgili yaptığı, gündelik hayata dokunan bazı çalışmalar ve hazırlıklar var. Onlar da tamamlandığında Çalışma Bakanlığımız bunları kamuoyu ile paylaşacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ